Iohannis: Guvernul va fi unul politic, îmi rezerv dreptul de a face alegerea privind miniştrii

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, afirmă că viitorul Guvern va fi unul politic, însă îşi rezervă dreptul de a face alegerea privind componenţa Executivului, menţionând că el are o strategie de guvernare, care va trebui "armonizată" cu partidele care îl sprijină pentru a deveni premier.

35 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Guvernul va fi unul politic, îmi rezerv dreptul de a face alegerea privind miniştrii

Iohannis: Guvernul va fi unul politic, îmi rezerv dreptul de a face alegerea privind miniştrii (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Iohannis a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că acum prioritatea o reprezintă alegerile prezidenţiale, considerând că în această perioadă nu pot fi suprapuse discuţii legate de componenţa viitorului Guvern.

"De comun acord, am stabilit ca înainte de alegeri nu vom discuta detalii legate de componenţa Guvernului şi nici detalii legate de programul de guvernare. Nu considerăm că în această perioadă pot fi suprapuse discuţii legate de componenţa viitorului Guvern", a spus primarul Sibiului.

Klaus Iohannis a spus că, în cazul în care Mircea Geoană va fi ales preşedinte, după alegeri este timp suficient pentru a discuta aceste aspecte.

"În cazul în care Mircea Geoană va fi ales - şi cred că aşa va fi - aceste chestiuni vor fi discutate. Toată lumea are un concept, trebuie să ne aşezăm, să armonizăm aceste concepte şi să le armonizăm şi într-un timp destul de scurt. Aceste chestiuni pot fi puse la punct. Rezultatele după primul tur sunt cele aşteptate, aşa cum şi toate sondajele au arătat că acestea vor fi rezultatele", a spus Iohannis.

El a adăugat că îşi rezervă dreptul de a face alegerea privind componenţa unui viitor Guvern.

"Vom avea de-a face cu un guvern politic, constituit după un algoritm politic. Privind persoanele care vor face parte din Guvern, îmi rezerv dreptul de a face alegerea", a menţionat el.

Primarul Sibiului a spus că, pe lângă protocoalele încheiate între partide, este nevoie şi de protocoale care să se refere strict la el.

"Acordul dintre PNL şi PSD nu mă angajează, dar mă avatajează. Guvernul este construit teroretic de către partidul /partidele care formează majoritatea în Parlament. Cel care va guverna este exponentul unui partid. Dacă voi fi eu premier, nu sunt exponent al unui partid sau coaliţie. Evident, partidele vor avea protocoale sau înţelegeri politice, dar pentru a funcţiona aceste înţelegeri trebuie să existe protocoale şi cu mine. Am semnat aceste înţelegeri, cred că sunt bune, sunt de acord cu ce scrie în ele, dar sunt necesare şi protocoale care să se refere strict la mine", a mai spus Klaus Iohannis.

Despre durata mandatului de premier, Iohannis a spus că aceasta "este variabilă, după cum istoria recentă a României a arătat."

"Nu mai este vorba de premier interimar până la alegeri", a completat el.

Iohannis a adăugat că el are o strategie de guvernare, dar că aceasta va trebui armonizată cu partidele care îl sprijină pentru a deveni premier.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a anunţat, luni, că a acceptat propunerea de a fi premier, făcută de candidatul PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană, şi că a discutat telefonic cu liderii politici care susţin această propunere, iar în cursul acestei zile va veni la Bucureşti, pentru o întâlnire cu Geoană şi Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici