Iohannis: Mă bucur să constat că intrăm în normalitate. Avem acord pe trei mari chestiuni: finanţarea partidelor, alegerile parlamentare şi votul pentru diaspora

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, după consultările de la Cotroceni, cu partidele parlamentare, că s-a ajuns la un acord pe trei mari chestiuni, adoptarea legii alegerilor locale, a legii finanţării partidelor şi a campaniilor, legea alegerilor parlamentare şi votul prin corespondenţă.

1759 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Mă bucur să constat că intrăm în normalitate. Avem acord pe trei mari chestiuni: finanţarea partidelor, alegerile parlamentare şi votul pentru diaspora

Klaus Iohannis (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului a precizat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii partidelor parlamentare, o primă concluzie este că ”există un acord pe trei mari chestiuni”.

Astfel, potrivit lui Klaus Iohannis, s-a stabilit ca până la jumătatea lunii mai, să fie aprobate de Parlament şi trimise spre promulgare legea privind alegerilor locale, şi legea privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că a doua zonă de acord se referă la legea privind alegerile parlamentare şi anume finalizarea lui până la finalul sesiunii parlamentare.

Al treilea aspect al acordului se referă la votul pentru diaspora şi votul prin corespondenţă.

Iohannis a precizat că există din partea sa o preocupare pe acest subiect, în contextul întârzierii dezbaterilor pe acest subiect.

”S-a promis, aştept ca stadiul declarativ să fie depăşit, voi urmări cu mare atenţie ce se întâmplă”, a mai spus preşedintele Iohannis.

În privinţa legii privind finanţarea partidelor politice, preşedintele a menţionat faptul că ”nu promulgă legi care încalcă principii constituţionale sau care au lacune juridice”.

”Lucrul bine făcut începe cu legislaţia bine făcută şi din perspectiva constituţională şi din perspectiva juridică. Ştim foarte bine că în ultimii 25 de ani, legislaţia prost făcută a dus la stagnare şi de multe ori la ineficienţă”, a mai afirmat el.

Şeful statului a precizat că în cadrul consultărilor a vorbit şi despre ”corectarea prevederilor care dau impresia că partidele doresc să îşi lase portiţe pentru finanţări, în special cele referitoare la împrumurile de la persoane fizice, dar şi despre necesitatea transparenţei şi necesitatea existenţei unui mecanism de verificare”.

”Mă bucur să constat că partidele politice au fost de acord cu aceste modificări”, a arătat Iohannis.

Despre votul pentru diaspora, Klaus Iohannis a menţionat că ”toate partidele au dat asigurări că există voinţă politică şi că o soluţie legislativă va fi adoptată în timp util”.

Iohannis: Cu acest tip de consultări intrăm în normalitate, e un alt pas spre o altfel de politică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, după finalizarea consultărilor cu partidele, de la Palatul Cotroceni, că încet, dar sigur, cu acest tip de consultări, se intră în normalitate, fiind ”un nou pas spre o altfel de politică, a normalităţii”.

”Încet dar sigur, cu acest tip de consultare intrăm în normalitate. Cred că este un nou pas făcut spre o altfel de politică, o politică a normalităţii. Următorul pas, sigur, este ca aceste discuţii să se şi concretizeze în prpiecte aşteptate şi de politicieni şi de cetăţeni”, a spus preşedintele Iohannis.

El a adăugat că poate spune faptul că, în urma consultărilor, ”suntem pe drumul cel bun”.

Iohannis a ţinut să precizeze că sunt câteva proiecte de la precedentele consultări care au progresat, dar ”sunt şi teme sensibile, unele dintre ele, precum votul pentru diaspora, care nu au făcut progrese”.

”Le-am luat astăzi în discuţie pe toate”, a mai declarat Klaus Iohannis.

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:

Apreciez interesul pentru aceste consultări, dar şi participarea partidelor la consultări

Mă bucur să constat că intrăm în normalitate.

În urma discuţiilor de azi ne aflăm pe drumul cel bun.

Există un acord pe trei mari chestiuni.

Am vorbit despre corectarea prevederilor care dau impresia că partidele doresc să lase portiţe pentru finanţări, în special împrumuturile de la persoane fizice.

Mă bucur să constat că partidele au fost de acord cu aceste modificări.

A doua zonă de acord se referă la legislaţia pentru alegerile parlamentare. Toate partidele s-au declarat de acord să finalizeze legislaţia în această sesiune.

Votul pentru diaspora - nu mi-am ascuns preocuparea faţă de întârzierea dezbaterii. Toate partidele au dat asigurări că există voinţă politică şi că o soluţie va fi adoptată în timp util.

Mă bucur să văd că s-au schimbat lucrurile privind încuviinţările justiţiei.

Privind salariul preşedintelui şi premierului, ştim ce salarii au şefii de regii, vă las pe dumneavoastră să consideraţi dacă salariile respective sunt potrivite.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici