Iohannis, pe Facebook: Formele de corupţie ale demnitarilor compromit clasa politică în general

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat, duminică, pe Facebook, la cazurile deputatului Laszlo Borbely şi ministrului Darius Vâlcov, arătând că ”traficul de influenţă, deturnarea banilor publici, evaziunea fiscală şi alte forme de corupţie ale demnitarilor compromit clasa politică în general”.

1778 afișări
Imaginea articolului Iohannis, pe Facebook: Formele de corupţie ale demnitarilor compromit clasa politică în general

Klaus Iohannis (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

Este prima reacţie a preşedintelui Iohannis, de la votul dat în Parlament, miercurea trecută, când Camera Deputaţilor a respins cererea de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Laszlo Borbely.

Klaus Iohannis s-a referit, de asemenea, în mesajul postat pe Facebook şi la cazul ministrului Darius Vâlcov, care a fost audiat, vineri seară, de procurorii DNA, în calitate de suspect, fiind acuzat de trafic de influenţă.

”Traficul de influenţă, deturnarea banilor publici, evaziunea fiscală şi alte forme de corupţie de care se pot face vinovaţi demnitarii nu compromit numai persoanele în cauză, ci şi clasa politică în general şi credibilitatea instituţiilor statului în ochii cetăţenilor. Am asistat recent la sfidarea justiţiei în Parlament în cazul Borbely. Acum, un membru al Guvernului întârzie să-şi prezinte demisia de onoare, acuzat fiind de trafic de influenţă”, a arătat şeful statului în postarea de pe pagina de socializare.

Klaus Iohannis a transmis şi un mesaj: ”Mesajul meu este unul singur: Nimeni nu este mai presus de lege, iar oamenii politici au o dublă responsabilitate, să-şi respecte alegătorii şi să întărească, prin cinste şi corectitudine, instituţiile statului”.

De altfel, preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat, duminică, oficial, premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcţia de ministru al Finanţelor a lui Darius Vâlcov, menţionând că s-ar fi aşteptat ca Vâlcov să demisioneze, având în vedere că procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale.

"Având în vedere că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de ministrul Finanţelor, domnul Darius Vâlcov, m-aş fi aşteptat ca domnul Vâlcov să demisioneze din funcţie, înţelegând că afectează activitatea şi credibilitatea guvernului, ceea ce nu s-a întâmplat. În această situaţie, solicit premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcţia de ministru al Finanţelor a domnului Darius Vâlcov", a precizat preşedintele Iohannis în mesaj, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Ministrul Darius Vâlcov a fost audiat, vineri seară, la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă faptul că este suspect de trafic de influenţă.

La ieşirea din sediul DNA, Vâlcov a spus că este nevinovat şi a negat că ar fi luat mită.

În acelaşi dosar, mai sunt urmăriţi penal şi primarul din Slatina, Minel Prina, în cazul căruia instanţa supremă a decis, sâmbătă seară, să fie plasat în arest la domiciliu, precum şi Lucian Petruţ Suşală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina. În cazul acestuia, instanţa supremă a decis arestarea preventivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici