Iohannis şi Blaga s-au întâlnit cu ambasadorii UE, pe tema OUG privind migraţia aleşilor

Liderii ACL, Klaus Iohannis şi Vasile Blaga, s-au întâlnit marţi cu ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bucureşti, au declarat miercuri pentru MEDIAFAX surse din PNL, conform cărora discuţia a vizat OUG privind migraţia aleşilor locali.

412 afișări
Imaginea articolului Iohannis şi Blaga s-au întâlnit cu ambasadorii UE, pe tema OUG privind migraţia aleşilor

Iohannis şi Blaga s-au întâlnit cu ambasadorii UE, pe tema OUG privind migraţia aleşilor (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Discuţia a vizat adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă privind migraţia aleşilor locali, precum şi acuzaţiile ACL de fraudare a alegerilor prezidenţiale, au relatat sursele citate.

Contactată de MEDIAFAX, Alina Gorghiu, purtătorul de cuvânt al PNL, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informaţia.

”Eu nu comentez întâlniri care nu sunt întâlniri publice. Preşedintele Klaus Iohannis se vede în mod constant cu partenerii externi şi cu reprezentanţii statelor Uniunii Europene în România. Dar nu comentăm întâlniri care nu sunt publice”, a afirmat Gorghiu.

OUG care permite migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să îşi piardă mandatul a fost publicată marţi după-amiază în Monitorul Oficial.

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor", se arată în ordonanţă.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, a declarat, într-un interviu acordat "Gândul", referitor la ordonanţa privind migraţia aleşilor locali, că cea mai bună cale de urmat o reprezintă o procedură parlamentară transparentă.

"Înainte de mişcarea făcută de Guvern, am avut discuţii cu toate părţile implicate. Am vorbit cu oameni din Guvern, am vorbit cu oameni din afara Guvernului, pe mai multe niveluri. Declaraţia noastră nu a luat vreo poziţie pe substanţa problemei, referindu-se mai degrabă la procedură şi la faptul că noi credem că o procedură parlamentară transparentă este cea mai bună cale de urmat când vine vorba despre schimbat legi", a declarat, într-un interviu acordat gandul.info, Însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei SUA, Dean Thompson, referitor la Ordonanţa privind migraţia aleşilor locali, publicată marţi în Monitorul Oficial.

Rugat să comenteze faptul că premierul Ponta a mers mai departe cu Ordonanţa de Urgenţă, deşi Ambasada SUA a avut o reacţie înainte de adoptarea ei, Thompson a afirmat că îngrijorarea misiunii diplomatice a avut legătură cu procedura.

"Cred că trebuie să ţinem cont că niciuna dintre aceste chestiuni nu are legătură cu Statele Unite, ci cu România, cu liderii săi şi cu procesul de guvernare. Aceasta este o decizie pe care Guvernul a luat-o pe baza propriilor calcule şi a eforturilor sale de a face – îmi imaginez – ceea ce acesta crede că trebuie făcut. Noi ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la procedură. Ne-am dori să vedem o procedură mai transparentă când vine vorba despre astfel de lucruri", a subliniat Thompson.

Întrebat dacă este anti-democratic să schimbi regulile în timpul jocului, diplomatul american a reiterat faptul că procedurile trebuie să fie transparente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici