Iohannis: Unul dintre obiectivele României este să exporte energie

Obiectivele României sunt să devină autonomă energetic, să exporte energie şi să treacă la energie verde până în 2050, spune Klaus Iohannis, întrebat în ce stadiu se află ţara noastră privind creşterea independenţei energetice.

319 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Unul dintre obiectivele României este să exporte energie

Iohannis: Unul dintre obiectivele României este să exporte energie

”În domediul energiei este nevoie de un plan în etape şi noi avem acest plan, în România. Trebuie să lucrăm odată pe termen scurt şi foarte scurt, la aprovizionarea pentru această iarnă, trebuie să lucrăm pe termen scurt şi mediu pentru următoarele ierni, pentru următorii ani şi trebuie să avem un plan pe un termen mai lung care să ne asigure nu doar independenţa ci şi energie suficientă pentru a exporta. Noi avem aceste planuri şi aceste gândiri. În această etapă, când avem nevoie de resurse suplimentare pentru iarnă, se lucrează în paralel pe două căi. Pe de o parte, capacitatea de stocare în România este destul de mare, în ultimii ani nu a fost folosită însă în acest an a fost folosită”, spune Klaus Iohannis.

Preşedintele aminteşte că depozitele de gaz sunt pline.

„Însă noi dorim să avem şi o marjă de siguranţă şi în acest sens sunt în negociere câteva contracte de import, pe alte căi decât gazul rusesc. Avem nevoie de acestea şi pentru consumul propriu dar avem în vedere în acelaşi timp şi aprovizionarea Republicii Moldova în cazul în care apar probleme deosebit de grave acolo. Asta e pe termen scurt şi stăm bine. Pe termen mediu, este nevoie să accesăm noi resurse şi poate vă amintiţi că am avut zilele trecute o discuţie cu asocierea Romgaz, OMV Petrom pentru a porni exploatarea gazului din Marea Neagră. Am primit promisiuni ferme că în cursul anului viitor se va lua decizia de investiţie şi destul de repede se va trece la realizarea instalaţiilor pentru a extrage gaz din Marea Neagră, este vorba de perimetrul Neptun Deep, credem că prin aceesarea acestei resurse, pe termen mediu vom avea gazul necesar asigurat împreună cu importurile care vor cotinua. În paralel, România sprijină dezvoltarea energiei regenerabile şi acest lcuru va duce la o creştere semnificativă a cotei de regenerabil din mixul energetic naţional, pentru a asigura o producţie suficientă şi în perioada de iarnă, când regenerabilele funcţionează parţial, noi credem că este înţelept să investim în centrale nucleare. În acest sens avem planuri concrete, deja finanţarea este destul de bine asigurată pentru dezvoltarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi în paralel vom introduce aşa numitele centrale mici nucleare care vor putea fi amplasate în alte locuri decât unde avem acum centrale care produc electricitate. Toate acestea vin să îndeplinească unul, obiectivul de autonomie energetică, doi, obiectivul de producţie suficientă pentru a asigura inclusiv export de energie, trei, asigură trecerea României la o economie verde şi în final, pentru 2050, avem ambiţia să devenim neutri din punct de vedere al emisiilor, asta însemnând că, până atunci, producţia asigurată de regenerabil şi nuclear să fie suficientă şi să înlocuiască celelalte facilităţi de producţie care vor retehnologizate”, adaugă şeful statuilui.

El menţionează că este un plan foarte ambiţios, foarte amplu, care merge pe mai multe decenii.

„Românii pot fi asiguraţi că la noi lucrurile sunt nu doar sub control, ci sunt asigurate şi pentru viitor. În toate acestea avem în vedere să realizăm şi interconectările cu toţi vecinii, pentru a putea efectiv exporta energie, respectiv când consumul dintr-un motiv sau altul este f mare, să putem importa energie.
Două aspecte de tehnologii mai puţin uzuale dar care în viitor vor avea o contribuţie importantă merită menţioonate, producţia şi trabnsportul de hidrogen sunt în atenţia noastră. Prin PNRR sunt finanţate astfel de facilităţi care după părarea mea se vor extinde semnificativ ân următoarele decenii şţi în pararel se lucrează la facilităţi de stocare a energiei electrice, deci acumulatoare foarte mari care pot livra instant energie electrică când consumul creşte brusc. Toate acestea sunt în curs şi vor schimba net harta energetică a României, net în plus”, încheie Iohannis

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici