Iohannis: Voi convoca un referendum pentru 26 mai. Golăneala PSD a depăşit orice limită/ E ilegitimă o OUG înainte ca voinţa cetăţenilor să fie exprimată la referendum | VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că va convoca un referendum pe probleme din justiţie în data de 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, motivând că "aşa nu se mai poate".

4362 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Voi convoca un referendum pentru 26 mai. Golăneala PSD a depăşit orice limită/ E ilegitimă o OUG înainte ca voinţa cetăţenilor să fie exprimată la referendum | VIDEO

Klaus Iohannis: Voi convoca un referendum pentru 26 mai. Golăneala PSD a depăşit orice limită | VIDEO

"Este cert. Voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă aşa nu se mai poate. PSD continuă asaltul la adresa justiţiei, declanşat încă de când a preluat guvernarea. De data aceasta pesediştii vor să dea OUG prin care să modifice codurile penale", a declarat Klaus Iohannis.

Deciziza vine ca urmare a discuţiilor pe care şeful statului le-a avut cu societatea civilă pe această temă.

"Golăneala PSD a depăşit orice limită. Nu e nici în spiritul Constituţiei, nu serveşte nici echilibrului democratic în stat ca Guvernl să apeleze la OUG", a mai spus preşedintele.

Iohannis: E ilegitimă o OUG înainte ca voinţa cetăţenilor să fie exprimată la referendum

Preşedintele Kaus Iohannis a declarat joi că în momentul de faţă, odată cu anunţul privind convocarea unui refrendum pe data de 26 mai, este ilegitimă emiterea unuei ordonanţe de urgenţă în domeniu Justiţiei.

"Eludând astfel orice control de constituţionalitate înainte de intrarea în vigjoare a ordonanţei. Trebuie să punem punct acestei practici şi trebuie să o facem acum. Dilentatismul şi incompetenţa caracterizează modul în care guvernează PSD. Când se împleteşte cu intenţia de a legifera în favoarare infractorilor atunci avem imaginea unui dezastru pentru România. Adoptarea unei astfel de OUG ar intra în conflict cu Parlamentul, câtă vreme Codul penal se discută în Parlament. Pesediştii trebuie să oprească aceste atacuri asupra justiţiei, pesedişti trebuie să înţeleagă că justiţia nu este la bunul lor plac. Sunt lucruri pentru care oamenii au ieşit în stradă. E evident că PSD încearcă să ignore aceste lucruri, dar vă dau o veste. Nu o mai pot face. Justiţia e o chestiune de interes naţional. E dreptul meu să chem oamenii să îşi exprimă opinia cu privire la chestiuni de interes naţional. PSD încearcă să deturneze statul român făcând legi în propriul interes. E ilegitimă o OUG în această materie înainte ca voinţa cetăţenilor să fie exprimată la referendum", a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a anunţat că referendumul va fi convocat pe data de 26 mai.

"De ce vă este frică de referendum domnilor pesedişti? În loc să ameninţaţi că faceţi secţii separate pentru alegeri şi pentru votul la referendum. Încetaţi şi întoarceţi-vă către români", a mai spus preşedintele.

Premierul Viorica Dăncilă a discutat, joi, într-o teleconferinţă cu Frans Timmermans, aceasta promiţându-i prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene că Guvernul nu va adopta în şedinţa de vineri o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea codurilor penale, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

De asemenea, sursele citate au precizat că va continua colaborarea Comisiei de experţi de la Bruxelles cu Guvernul în vederea punerii în aplicare a recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Executivul se reuneşte, vineri, în şedinţă, începând cu ora 8.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici