Iohannis vrea cât mai curând posibil o decizie pozitivă referitoare la aderarea României la Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, luni, ambasadorilor statelor membre ale UE acreditaţi la Bucureşti că aderarea României la Spaţiul Schengen ar transmite un puternic mesaj de solidaritate din partea Uniunii şi a subliniat necesitatea adoptării unei decizii pozitive în acest sens.

431 afișări
Imaginea articolului Iohannis vrea cât mai curând posibil o decizie pozitivă referitoare la aderarea României la Schengen

Iohannis vrea cât mai curând posibil o decizie pozitivă referitoare la aderarea României la Schengen

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut luni, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, cu prilejul încheierii, în luna decembrie, a mandatului Preşedinţiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

„În cadrul întrevederii au fost abordate temele de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv în perspectiva Consiliului European din 14-15 decembrie 2023. Preşedintele României a adresat mulţumiri Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE pentru eforturile depuse în avansarea agendei europene pe parcursul semestrului doi din 2023, într-un context extrem de complex, marcat de numeroase provocări şi crize cu consecinţe semnificative la nivel european şi global. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România va acţiona în continuare în mod constructiv, în spiritul unităţii şi al solidarităţii europene, principii de bază care au ilustrat acţiunea Uniunii pe parcursul ultimilor ani”, arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele României a accentuat, în cadrul întâlnirii, importanţa menţinerii unităţii Uniunii Europene în toate acţiunile sale şi a protejării valorilor şi principiilor europene, cu atât mai importante într-un context marcat de continuarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi de criza din Orientul Mijlociu, şi alte provocări precum cele economice, climatice sau migratorii.

În perspectiva discuţiilor de la Consiliul European, preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea sprijinului substanţial din partea Uniunii pentru Ucraina, care trebuie să rămână prioritară în acţiunile UE. În acest sens, s-a pronunţat pentru necesitatea adoptării unui pachet de măsuri şi decizii cuprinzător pentru Ucraina la Consiliul European.

Preşedintele României a susţinut necesitatea continuării sprijinului european, al NATO, dar şi la nivel bilateral pentru Republica Moldova, în vederea consolidării rezilienţei acestui stat, puternic afectat de efectele războiului din Ucraina şi de acţiunile destabilizatoare ale Rusiei.

„Referindu-se la importanţa continuării procesului de extindere a Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru adoptarea unor decizii istorice la apropiatul Consiliu European în ceea ce priveşte deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Referitor la revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, proces aflat în desfăşurare, Preşedintele României a pledat pentru o abordare care să promoveze echilibrul de finanţare între angajamentele deja asumate şi noile priorităţi de pe agenda europeană, şi să nu implice reduceri ale fondurilor pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună. Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit şi la tema aderării României la Spaţiul Schengen, a cărei materializare ar transmite un puternic mesaj de solidaritate şi unitate din partea Uniunii şi ar contribui substanţial la consolidarea securităţii europene. Mulţumind partenerilor europeni pentru sprijinul larg oferit pentru aderarea ţării noastre la Schengen, Preşedintele României a subliniat necesitatea adoptării unei decizii pozitive în acest sens, cât mai curând posibil”, transmite Preşedinţia.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis viitoarei Preşedinţii belgiene a Consiliului UE, care va debuta la 1 ianuarie 2024, „succes în îndeplinirea obiectivelor stabilite şi a reafirmat deschiderea României de a continua să acţioneze într-o manieră pozitivă pentru consolidarea Uniunii Europene, o Uniune capabilă să protejeze valorile pe care le reprezintă şi pregătită să facă faţă provocărilor din viitor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici