Ion Cristoiu: Cred că al treilea premier va fi Florin Cîţu. PNL e pregătit şi pentru anticipate

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că rezultatele discuţiilor din ultimele zile privind votul de învestitură a Guvernului Ciucă aduc pe masa liberalilor două scenarii, unul foarte probabil fiind forţarea alegerilor anticipate prin nominalizarea unui al treilea premier în persoana lui Florin Cîţu.

7824 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Cred că al treilea premier va fi Florin Cîţu. PNL e pregătit şi pentru anticipate

Ion Cristoiu: Cred că al treilea premier va fi Florin Cîţu. PNL e pregătit şi pentru anticipate

Ion Cristoiu spune că, din start, PSD trebuie scos din ecuaţia unei eventuale înţelegeri cu PNL, deoarece Marcel Ciolacu nu stăpâneşte partidul.
 
“Acest scenariu trebuie să ţină cont de faptul că politicienii nu sunt roboţi. Foarte multe scenarii s-au bazat pre Klaus Iohannis care apasă pe un buton sau pe preşedintele partidului care apasă pe un buton. Orice decizie trebuie să treacă totuşi prin interesele oamenilor. Hai să vedem.
 
Să o luăm pe partide. PSD, este clar acum, că a avut o înţelegere la Cotroceni de a vota un guvern minoritar, sigur fără Florin Cîţu, probabil cu Ciucă, invocând pe drept cuvânt starea de criză, însă PSD s-a dovedit că e o confederaţie, cum era pe vremuri cea germană. Acolo nu stăpâneşte nimeni şi când s-a întors la partid domnul Ciolacu şi-a dat seama că nu are cu cine vorbi. Deci, PSD trebuie să-l scoatem din ecuaţia unei  înţelegeri”, a afirmat publicistul marţi, într-o intervenţie la Ştirile Aleph News.
 
În cazul PNL, Ion Cristoiu spune că acest partid are interesul ca Nicolae Ciucă să conducă un guvern cu un mandat limitat la 3-4 luni, pentru a preveni eternizarea acestuia la Palatul Victoria.
 
“PNL, care este cel mai important, are următorul interes şi el justifică şi un anume scenariu. Dl. Ciucă să fie premier al unui guvern care, într-adevăr, să conducă 3-4 luni, deci cu mandat limitat. De ce? Dacă nu are mandat limitat, chiar dacă ar trece de Parlament, există riscul ca dl. Ciucă să se eternizeze ca premier.
 
Dacă din start PNL propune PSD şi USR un guvern de numai 3 luni, convine tuturor. Şi USR, şi PSD, dar mai ales convine dlui Cîţu pentru că, probabil, premierul Ciucă ar face un fel de angajament, că el e şi general, că va demisiona la o anumită dată. Este foarte important acest angajament pentru PNL, pentru Cîţu, pentru că, altfel, din februarie, PSD ar putea răsturna împreună cu USR PLUS. Cred că acesta este un scenariu”, a subliniat publicistul.
 
Ion Cristoiu nu exclude posibilitatea ca PNL să forţeze alegerile anticipate prin nominalizarea unui al treilea premier: Florin Cîţu.
 
“Al doilea este ca dl. Ciucă să meargă în Parlament cu Guvernul, să cadă, se consumă al doliea Guvern. Trebuie neapărat să cadă. Că depunerea mandatului nu înseamnnă consumarea celei de-a doua căderi. Constituţia dă posibilitatea preşedintelui să învestească un al treilea premier. Şi cred că al treilea va fi, în cadrul unui scenariu, dl. Florin Cîţu, mergându-se pe credinţa corectă că niciun parlamentar nu va vota pentru anticipate. Şi s-ar forţa nota în felul acesta şi ar trece nu numai dacă ar fi Florin Cîţu, şi dacă ar fi Dracula”, a susţinut publicistul.
 
Ion Cristoiu mai spune că e posibil ca PSD să susţină un guvern cu mandat limitat la 3-4 luni, dar subliniază că liberalii sunt pregătiţi şi pentru anticipate.
“Dacă vine cu şmecheria unui mandat limitat la 3 luni, 3 luni în sensul unui acord, probabil că şi Marcel Ciolacu ar găsi disponibilitate la PSD să voteze. Ei de voturile PSD au nevoie. Numai că după asta vor fi nişte probleme cu iniţiative legislative, cu situaţia de la Senat. Eu însă cred totuşi în formula celui de-al doilea scenariu, anume o forţare a anticipatelor. Cred că PNL e pregătit şi pentru anticipate. Ar avea loc prin aprilie, până atunci ies urzicile, românii uită, ei pe asta se bazează”, a explicat publicistul.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici