Ion Cristoiu: Felul în care a fost prezentat bugetul de o coaliţie de centru dreapta este dezastruos. Sunt tot nişte pesedişti care se dau de dreapta

1687 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Felul în care a fost prezentat bugetul de o coaliţie de centru dreapta este dezastruos. Sunt tot nişte pesedişti care se dau de dreapta

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că bugetul unei ţări exprimă programul politic al partidului aflat la guvernare şi cum SPP a primit mai mulţi bani anul acesta, asta înseamnă că România e condusă de Klaus Iohannis, principalul beneficiar al acestui serviciu.

“În mod obişnuit bugetul unei ţări, bugetul pe un an, este cea mai bună expresie a programului politic al partidului sau coaliţiei care e la guvernare. Din cauza asta, în perioada interbelică discuţiile la buget erau cele mai pline de scântei. Prin felul în care repartizezi banii, reducerile sau taxele şi impozitele, exprimi cum vezi tu ţara. Dacă  vedeţi o creştere de 40% la SPP, înseamnă că e o ţară condusă de Klaus Iohannis care este principalul beneficiar al SPP-ului”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Ion Cristoiu susţine că, în ciuda discuţiilor recente de la Cotroceni între preşedintele Iohannis şi responsabilii de la Cotroceni, învăţământul românesc este subapreciat prin bugetul alocat în acest an, în ciuda promisiunilor de modernizare pe banii care vor veni de la UE.

“Dacă Educaţiei i s-a redus bugetul, asta înseamnă că, deşi avem un program măreţ la Cotroceni, România Educată, de fapt, în continuare şcoala românească e subapreciată. Sigur, a încercat ieri, Klaus Iohannis, cu complicitatea ministruluin Educaţiei, pentru că începuseră să bombănească profesorii, s-a apelat la o şmecherie, a fost o aşa zisă şedinţă şi după ea a venit Klaus Iohannis şi ne-a înfăţişat aşa, o imagine idilică, cum va arăta şcoala în perioada următoare, digitalizată, verde, mă rog, unii nu au nici WC”, a susţinut publicistul.

În opinia sa, banii de la UE sunt prezentaţi de autorităţi românilor ca o pomană, ceea ce reprezintă o atitudine iresponsabilă.

“A face un popor dependent de banii care vin de la UE e o dublă iresponsabilitate. Unui popor trebuie să-i spui că el trebuie să muncească pentru ca să obţină baniă ăia (...) imaginea din 22 iulie până acum, promovată cu înverşunare de Klaus Iohannis este o pomană. Este o reeditare a PSD-ului care împărţea pomeni, dar de fapt nu erau din banii lui Dragnea, erau din banii statului. A prezenta unui popor de un an şi ceva că tot ce se va face în ţara asta cu nişte bani prezentaţi ca pomană este o iresponsabilitate şi îmi aminteşte de anii 50 când de la Uniunea Sovietică venea totul”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că reprezentanţii actualei coaliţii sunt tot nişte pesedişti care se dau de dreapta, care nu reduc cheltuielile pe baza unei viziuni, a unui program de ţară, ci a constrângerilor impuse de UE, respectiv un deficit de 7%.

„Felul în care a fost prezentat bugetul de o coaliţie de centru dreapta este dezastruos. El a fost prezentat că trebuie să ajungem la deficit de 7,1% şi hai să vedem de unde tăiem (...) Această reducere a cheltuielilor bugetare sau a echilibrării bugetului trebuie să fie de la sine urmarea unei viziuni, a unui proiect de ţară. Noi ne aşteptam la un proiect de ţară nu de dragul reducerii deficitului, ci a unei viziuni pe termen lung, pregătesc o reformă a statului, adică reducerea personalului, a agenţiilor. Nu poţi să tai la întâmplare. Tai voucherele, dar dacă oamenii nu se mai duc la pensiuni, pensiunile nu mai plătesc TVA (...) Normal era ca premierul, preşedintele, Ludovic Orban, Barna să umple televizoarele şi să ne explice nouă că tăierile ăstea sunt făcute potrivit viziunii lor. Dacă aţi observat, ei se feresc. La un moment dat Ludovic Orban a spus că nu sunt tăieri. Observaţi dvs. vreo filosofie de dreapta? Sunt tot nişte pesedişti care se dau de dreapta”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu crede că tăierile din proiectul de buget sunt doar nişte baloane de încercare, cifrele finale urmând să fie stabilite în funcţie de cine ţipă mai tare.

“Deocamdată noi avem un proiect de buget şi cred că tăierile  astea sunt baloane de încercare. Deocamdată ei nu au tăiat, nu au făcut lege, e proiect. Toate aceste tăieri sunt nişte propuneri, s-ar putea ca la unele dintre ele să se renunţe dacă se burzuluiesc. O instituţie bugetară peste tot în lume trebuie să se preocupe să mai şi reducă din cheltuieli. Nicio instituţie bugetară din România nu aplică acest management pentru că sunt bani, pentru că le dă. (...) În România e o risipă uriaşă. Risipa dată de contracte cu statul păguboase, consultanţă, nu mai spun de externalizare de diferite servicii”, a mai spus publicistul.

TOPUL SĂPTĂMÂNII

În Topul săptămânii realizat de publicistul Ion Cristoiu primul loc este ocupat de Diana Şoşoacă, senator independent după ce a fost exclusă din AUR, iar locul 5 de Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Institutul Matei Balş din Bucureşti.

  • Locul 5 – Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase Institutul Matei Balş

„Am înregistrat un interviu cu domnia sa pe care îl vom da duminică seara, de la ora 20.00. Am discutat cu domnia sa că spitalele care se vor construi nu sunt clădiri. Noile spitale, ultimul răcnet, presupun anumite amenajări. Circuite în interior, heliport, saloane înzestrate tehnic, spaţioase. Vor costa mult mai mult decât o clădire obişnuită. Pentru prima dată am abordat cu domnia sa problemele institutului după accident. O treime din spital nu funcţionează. El e bun psiholog. A făcut următoare observaţie. Raportul medic-pacient e faptul că trebuie să-i inspiri încredere. Păi cum să-i inspiri când tu eşti în costum de cosmonaut? Contează foarte mult pentru pacient să-i inspiri încredere. El face parte dintre medicii optimişti. O problemă cu care s-au confruntat e că pacienţii nu acceptau reţetele pentru că toată lumea avea reţete de pe internet”.

  • Locul  4 – Kelemen Hunor, preşedintele UDMR

„Pe de o parte pentru că se opune desfiinţării SIIJ,  dar el reprezintă politica UDMR. Dacă aţi văzut, ei nu sunt implicaţi. Ei fac parte din coaliţia de guvernământ. Aţi auzit vreodată de un scandal făcut de ei? El continuă această politică a UDMR, care e mult mai înţeleaptă. Dacă vă uitaţi în coaliţia de guvernare, bătălia e între USRPLUS şi PNL”.

  • Locul 3- Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei

„E bine că l-am pus pe locul trei pentru că astăzi a anunţat că va face cadastrul Bucureştiului. Am scris un editorial şi i-am reproşat că atunci când era în opoziţie el avea un proiect şi i-am zis că de când a venit, de 5 luni, se ceartă cu Gabriela Firea. El mă fascinase pe ideea că primăria nu are un cadastru, nu ştie ce are. Şi am dat mereu exemplu parcului Ghica de lângă Biblioteca Academiei, din care un sfert e al Ambasadei italiene. În sfârşit, şi-a dat seama că trebuia să vină cu proiecte”.

  • Locul 2 – Ludovic Orban, preşedintele PNL

„Dl. Ludovic Orban, care, după o perioadă de ezitare a început să intre în pielea lui Florin  Cîţu. Deja avem două centre de putere. Dl Orban iese şi are puncte de vedere diferite de ale dlui Câţu, anunţă în prealabil... Dragnea leit... era şi fatal, câtă vreme tu eşti preşedintele partidului. Am văzut că pe Facebook s-a trecut liderul dreptei româneşti, nu Iohannis. Deci principala problemă în perioada următoare va fi această tendinţă şi al doilea, lucru foarte grav pentru PNL, el până în septembrie va încerca să fie cât mai populist ca să nu scadă în sondaje pentru a rămâne preşedintele PNL”.

  • Locul 1- Diana Şoşoacă, senator independent

„Diana Şoşoacă, căreia ăştia i-au făcut un bine, au dat-o afară. Se pare că actuala conducere nu a înţeles că AUR a câştigat alegerile cu stilul Şoşoacă. A fost un electorat, o minoritate, care nu a vrut să bată la uşă, ci a vrut să spargă geamul. Păi şi acum dl Simion vrea să facă un partid care are cravată, care bate la uşă? Partidul acesta este expresia unei revolte, a unei răscoale. Nu poţi acum, după ce ai intrat în Parlament, să vrei să fii Marcel Ciolacu sau Barna. Nu ai cum. Din punctul acesta de vedere i-au făcut un bine pentru că Diana Şoşoacă e pe cont propriu. Ea nu e într-o ureche. E o mare actriţă. Am avut interviu cu ea şi nu s-a dezbrăcat în direct”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici