Ion Cristoiu: Intrăm în Schengen cu brăţară de monitorizare

  • Ion Cristoiu: Un mecanism de monitorizare ar fi singurul lucru care i-ar linişti pe toţi. Le-am dat drumul, da? Îi monitorizăm 5 ani, dar la jumătate de an sau la un an facem raport şi dacă nu corespund, îi suspendăm.
  • Ion Cristoiu: E mulţumitor pentru toată lumea. Ai noştri o vor mămăligi şi vor spune că până la urmă am intrat, nu contează, noi o să fim bine. Ăia de acolo, ţările protectoare spun, bă, avem mâţa, le-o arătăm.
  • Ion Cristoiu: Prima ştire pe care trebuie să o vedem este dacă se ţine sau nu reuniunea JAI. Dacă nu se ţine, înseamnă că nu intrăm. Nu întâmplător a zis ministrul de interne austriac. Înainte de a se ţine se vede dacă este unanimitate. Dacă nu e unanimitate nu se ţine .
6737 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Intrăm în Schengen cu brăţară de monitorizare

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că România va intra în Schengen pentru că e nevoie de ea din punct de vedere geopolitic,  dar va fi monitorizată de UE după modelul MCV, astfel încât la cea mică abatere să fie suspendată.

Ion Cristoiu spune că liderii europeni, în frunte cu cancelarul german Olaf Scholz, au creat pentru ţările candidate la Schengen un nivel de aşteptare care, în cazul unui eşec, va genera sentimente antieuropene uriaşe.

“S-a creat în mod primejdios pentru UE un orizont de aşteptare la două popoare pe care nu trebuia să-l creeze. Ei l-au creat, nu noi. Ai noştri sigur că au intrat în vrie că au nevoie şi ei. Nici acolo, nici la noi nu a fost acea minimă reticenţă, mă mai vedem, nu ştim. Nu, gata, gata. Au fost rezoluţii. Gândiţi-vă că Colegiul Comisarilor a spus bine aţi venit. De ce spun asta. Pentru că ai de-a face cu două state care, dacă nu intră în Schengen, antieuropenismul va fi uriaş, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV.

În opinia sa, declaraţiile ministrului austriac de interne că nu va accepta aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen pregăteşte terenul pentru admiterea celor trei ţări, dar în anumite condiţii.

„A fost şi varianta să intre numai România. Dacă rămâne Bulgaria, ea e deja a Rusiei. Ori le respingi pe toate trei, în momentul ăla s-a terminat. Frustrarea e şi mai mare. Bă, nu au intrat toate trei... Vor intra şi dacă ceea ce a făcut ministrul de interne austriac... atenţie, e foarte important cum a lansat. S-a dus la radio. Ciudat este că Austria nu a spus până acum nimic. Este pregătirea MCV-ului pentru Schengen”, a punctat publicistul.

Ion Cristoiu spune că îndeplinirea condiţiilor tehnice pentru aderare de către cele trei ţări este o chestiune formală, fiind vorba, de fapt, de interese geopolitice, şi ca atare vom fi admişi, dar monitorizaţi.

„Ei au făcut însă această chestiune strict formal pentru că din punct de vedere geopolitic trebuie să intrăm neapărat. Un mecanism de monitorizare ar fi singurul lucru care i-ar linişti pe toţi. Le-am dat drumul, da? Îi monitorizăm  5 ani, dar la jumătate de an sau la un an facem raport şi dacă nu corespund, îi suspendăm. Ei o frăgezesc. E destul de ruşinos. Din punctul meu de vedere, eu nu aş accepta. Nu m-a primit, nu m-a primit. Intrăm în Schengen cu brăţară de monitorizare, da? Adică, intrăm în club, dar e unul cu noi şi zice bă fii atent, dacă ai scuipat pe jos, te dau afară”, a explicat publicistul.

În opinia sa, aceasta este o soluţie care va mulţumi pe toată lumea, altfel, respingerea admiterii în Schengen având un efect devastator mai ales pentru preşedintele Iohannis.

„E mulţumitor pentru toată lumea. Ai noştri o vor mămăligi şi vor spune că până la urmă am intrat, nu contează, noi o să fim bine. Ăia de acolo, ţările protectoare spun, bă, avem mâţa, le-o arătăm. Altfel, te trezeşti cu un regim suveranist aici. Deci eu nu cred că nu intrăm. Ar fi devastator. În primul rând ar fi Stalingradul lui Klaus Iohannis”.

Ion Cristoiu mai spune că dacă reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene nu va avea loc la 8 decembrie, atunci nu vom intra în Schengen.

„Prima ştire pe care trebuie să o vedem este dacă se ţine sau nu reuniunea JAI. Dacă nu se ţine, înseamnă că nu intrăm. Nu întâmplător a zis ministrul de interne austriac, nu a zis ministrul Educaţiei. Înainte de a se ţine se vede dacă este unanimitate. Dacă nu e unanimitate nu se ţine  şi nu pune nici pe ordinea de zi a Consiliului European, am terminat, da? Brusca ieşire a Austriei, e ceva în neregulă. Când analizezi o declaraţie trebuie să vezi unde, când, cum. A fost într-un interviu, a fost statement, a fost mesaj către naţiune. Interviul e una, twitter-ul a alta. Într-un interviu în care l-a întrebat ceva, el poate să dezmintă, că i s-a scos din context. Eu cred că este această frăgezire, de care ştiu şi ai noştri pentru că ai noştri nu au zis că nu sunt de acord fără condiţionări. Şi probabil o să zică sunt de acord toate ţările, dar  cu condiţia să fie un fel de MCV”, a explicat publicistul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici