Ionuţ Stroe: PNL va continua demersul legislativ pentru revenirea la alegeri în două tururi

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că PNL va continua demersul legislativ pentru revenirea la alegerile în două tururi, afirmând că în lipsa unei decizii CCR care să tranşeze speţa suspiciunea de neconstituţionalitate a alegerilor locale încă există.

472 afișări
Imaginea articolului Ionuţ Stroe: PNL va continua demersul legislativ pentru revenirea la alegeri în două tururi

Ionuţ Stroe: PNL va continua demersul legislativ pentru revenirea la alegeri în două tururi (Imagine: Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)

“PNL îşi va continua demersul legislativ pentru a obţine revenirea la sistemul de alegeri în două tururi. În termeni politici, mecanica electorală spune, în acest moment, că un singur tur de scrutin înseamnă două opţiuni mari şi clare la alegerile locale. Fie PNL, fie PSD. Orice alt vot, acordat unui alt candidat din dreapta spectrului politic, înseamnă un vot irosit, indirect în favoarea PSD.(…) În condiţiile unui singur tur, oricare alte variante care fragmenteaza votul dreptei sunt pierzătoare şi în câştigul PSD”, a declarat purtărorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe, pentru MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al PNL a susţinut că s-ar fi aşteptat ca CCR să judece sesizarea lui Liviu Avram pe fond, afirmând că în lipsa unei decizii a CCR asupra alegerilor locale planează în continuare suspiciunea de neconstituţionalitate.

"Suntem în cea mai nedorită şi confuză dintre situaţiile posibile. Ne-am fi aşteptat ca CCR să tranşeze această speţă înainte de alegeri, astfel încât mandatele atribuite să nu fie puse sub semnul întrebării legat de constituţionalitatea procesului electoral. În lipsa unei astfel de decizii, într-un sens sau în altul, suntem în situaţia de a suspiciona de neconstituţionalitate, în continuare, acest mod de alegere a primarilor. Există riscul ca, după alegeri, cei care se vor situa pe locul secund să conteste mandatul atribuit contracandidatului şi să ajungă din nou la Curtea Constituţională", a mai spus Stroe.

Judecătorii Curţii Constituţionale au respins, miercuri, ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate a jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale, astfel încât acestea se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin.

Judecătorii CCR au respins ca inadmisibilă a doua contestaţie a jurnalistului Liviu Avram, care viza hotărârea de guvern privind calendarul desfăşurării alegerilor locale. Potrivit unor surse din CCR, excepţia privind neconstituţionalitatea actului normativ a fost respinsă pe motiv că jurnalistul nu avea calitatea de candidat la scrutinul din 5 iunie. CCR nu s-a pronunţat pe fondul dosarului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici