IPP: Severin să acţioneze onorabil şi să părăsească cu demnitate Parlamentul European

Institutul pentru Politici Publice (IPP) îi cere europarlamentarului Adrian Severin, printr-un comunicat transmis joi, "să dea dovadă de decenţă" şi să demisioneze din Parlamentul European.

35 afișări
Imaginea articolului IPP: Severin să acţioneze onorabil şi să părăsească cu demnitate Parlamentul European

IPP: Severin să acţioneze onorabil şi să părăsească cu demnitate Parlamentul European (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

IPP menţionează, în comunicat, că Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D) a aprobat, în unanimitate, excluderea eurodeputatului român Adrian Severin din acest grup şi că PSD, al cărui vicepreşedinte este, îi cere demisia din partid.

"Adrian Severin, membru al Parlamentului European este acuzat de corupţie în urma unor dezvăluiri de presă din care rezultă că deputatul Severin ar fi condiţionat depunerea unor amendamente de primirea unor sume de bani de la presupuse firme de lobby. Institutul pentru Politici Publice (IPP) constată în aceste condiţii că aleşii români, atât cei din legislativul de la Bucureşti cât şi cei din legislativul de la Bruxelles nu au simţul răspunderii faţă de alegători. Aflaţi în situaţia de a li se cere demisia pentru anumite fapte de care sunt suspectaţi, aceştia au mai degrabă grijă să protejeze imaginea partidului decât să îşi asume răspunderea în faţa alegătorilor. IPP îi cere eurodeputatului Severin să acţioneze onorabil în situaţia actuală şi să părăsească cu demnitate Parlamentul European, încetând a mai face de râs România. Situaţia în care a intrat eurodeputatul Severin nu este exclusiv o problemă politică, ci în primul rând una de reprezentare ruşinoasă, în acest moment, a tuturor românilor, la nivelul Parlamentului European", susţine IPP.

Alţi doi eurodeputaţi, austriac şi sloven, aflaţi în aceeaşi situaţie, au demisionat încă din a doua zi după incident, precizează Institutul.

Potrivit IPP, cazul Severin readuce în discuţie practicile de lobby răspândite în toată lumea, inclusiv în România, dar nereglementate la noi.

"Lobby-ul, care stabileşte reguli foarte clare cu privire la cei care nu îl pot practica şi la condiţiile de exercitare, nu înseamnă trafic de influenţă şi nici corupţie - acestea din urmă funcţionând oriunde cei care deţin puterea se pretează să o folosească pentru beneficii proprii. Eurodeputatul Severin ar fi trebuit să ştie acest lucru dată fiind experienţa Partidului Social Democrat în contracte de lobby, din 2002 când Adrian Năstase era premier şi angaja o firmă de lobby din Washington pentru a îi stabili întâlniri cu oficiali americani din capitala Statelor Unite şi din New York până în campania prezidenţială din 2009 când Valeriu Zgonea plătea în numele PSD pentru ca Mircea Geoană "să promoveze agenda PSD la Washington", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici