Ivan: Raportul MCV are recomandări ciudate. Comisia Europeană cere să nu respectăm legi

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Raportul MCV conţine recomandări cel puţin ciudate, în condiţiile în care Comisia Europeană cere României să nu mai respecte legi aflate în vigoare sau să se restrângă libertatea presei.

403 afișări
Imaginea articolului Ivan: Raportul MCV are recomandări ciudate. Comisia Europeană cere să nu respectăm legi

Catalin Ivan (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Sunt mai multe recomandări cel puţin ciudate, bizare, ale Comisiei Europene. Semne de întrebare sunt ridicate de faptul că tocmai Comisia Europeană ne cere să încălcăm legi aflate în vigoare, legi adoptate în acord cu legislaţia europeană şi Comisia Europeană - mă refer la Legea Monicăi Macovei din 2005. Acum, Comisia ne recomandă ca avizul CSM să nu mai fie consultativ, să fie obligatoriu, în condiţiile în care legea spune cu totul şi cu totul altceva", a spus Ivan.

El a catalogat ca fiind îngrijorător faptul că tot Comisia Europeană recomandă ca libertatea presei în România să fie restrânsă.

"Cu alte cuvinte, să nu mai fie criticate instituţiile statului. Nu e bine ca presa să critice instituţiile statului, ceea ce este nu numai nedemocratic, dar total în contradicţie cu valorile europene, valori pe care Comisia Europeană se presupune că ar trebuie să le apere", a adăugat Ivan.

El a arătat că, pe de altă parte, Raportul conţine şi critici corecte.

"Trebuie remarcat faptul că ceea ce s-a angajat Guvernul să facă în vara anului trecut, acele celebre 11 puncte, au fost îndeplinite în foarte mare măsură", a spus Ivan.

Ivan: Gray a fost fie prost informat, fie rău intenţionat cu privire la Statutul parlamentarilor

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat, miercuri, că omologul său de la Comisia Europeană, Mark Gray, a fost fie prost informat, fie rău intenţionat atunci când s-a pronunţat despre problemele de imunitate şi incompatibilitate ale parlamentarilor români.

"Faptul că vorbeşte de imunitatea şi incompatibilitatea parlamentarilor în condiţiile în care preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a fost la Bruxelles şi a discutat cu oficialii europeni despre noul Statut care rezolvă toate problemele pe care le-a ridicat domnul Gray, mie îmi arată că domnul Gray fie a fost prost informat - şi atunci are o problemă cu propriul Cabinet - fie rău intenţionat", a spus Ivan.

El a mai apreciat, în acest context, referindu-se la conferinţa de presă susţinută de Mark Gray, că aceasta i s-a părut mai degrabă una politică decât una pur tehnică.

Comisia Europeană solicită, în raportul MCV privind România, ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici