Joe Biden a discutat la telefon cu Traian Băsescu despre tensiunile din Ucraina

Vicepreşedintele american Joe Biden a vorbit la telefon cu preşedintele român Traian Băsescu despre tensiunile din Ucraina, a anunţat luni Biroul vicepreşedintului într-un comunicat.

740 afișări
Imaginea articolului Joe Biden a discutat la telefon cu Traian Băsescu despre tensiunile din Ucraina

Joe Biden (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cei doi au discutat marţi despre "viitorii paşi în vederea susţinerii Ucrainei, inclusiv prin misiunea de monitorizarea OSCE, dar şi despre nevoia intensificării sancţiunilor vizând Rusia în cazul în care continuă direcţia actuală", se arată în comunicat, citat de presă la Washington.

Potrivit Biroului, Biden a reafirmat "angajamentul nostru ferm faţă de articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic şi acordul cu privire la efectuarea unor paşi suplimentari în vederea consolidării apărării noastre colective (în cadrul) Alianţei" Nord-Atlantice.

De asemenea, vicepreşedintele Biden a discutat la telefon cu preşedintele Băsescu, la mijlocul lui februarie, despre evoluţii în regiune şi şi-a "exprimat aprecierea faţă de contribuţiile continue ale Romaniei în cadrul misiunilor NATO". "Statele Unite au un interes profund pentru succesul României ca un partener democratic, cu o preeminenţă puternică a statului drept, în continuarea responsabilităţilor noastre globale împărtăşite şi a parteneriatului nostru strategic", anunţa Biroul vicepreşedintelui Statelor Unite într-un comunicat.

Un purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au salutat, într-o conversaţie telefonică, duminică, decizia privind trimiterea unei misiuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Ucraina.

Cele 57 de state membre ale OSCE au ajuns la un acord, vineri seara, privind trimiterea unei misiuni de observatori în Ucraina, Rusia renunţând la contestarea acestei iniţiative. Ulterior, Moscova a anunţat că susţine această decizie, subliniind că observatorii internaţionali nu vor avea acces în Crimeea, anexată de Moscova.

Pe de altă parte, Rusia dispune de un contingent militar în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, în urma conflictului din 1992, pe care refuză să-l retragă, în pofida angajamentului asumat în 1999.

Moscova participă, de asemenea, la misiune o de "pacificare" în Transnistria şi este mediator în procesul de negocieri în formatul "5+2" - privind soluţionarea acestui conflict îngheţat - la care, în afară de Chişinău şi Tiraspol, participă Ucraina şi OSCE, iar SUA şi UE sunt observatori.

Vicepremierul Dmitri Kozak a anunţat luni că Guvernul rus nu a discutat despre posibilitatea ca regiunea separatistă transnistreană să intre în componenţa Federaţiei Ruse, după ce presa a anunţat săptămâna trecută că preşedintele Parlamentului separatist de la Tiraspol Mihail Burla a cerut Moscovei, într-o scrisoare trimisă Dumei de Stat, să analizeze posibilitatea includerii regiunii separatiste în componenţa Rusiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici