Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, se distanţează de colegii săi: Politica penală a unui stat nu este redactată de magistraţi. Judecătorii aplică legea

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), le-a trimis colegilor din CSM un mesaj prin care susţine că politica penală a unui stat nu este redactată de magistraţi, judecătorii fiind cei care trebuie să aplice legile, nu să le creeze.

8106 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, se distanţează de colegii săi: Politica penală a unui stat nu este redactată de magistraţi. Judecătorii aplică legea

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, se distanţează de colegii săi: Politica penală a unui stat nu este redactată de magistraţi. Judecătorii aplică legea

Judecătoarea şi-a exprimat speranţa că justiţia nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice de moment şi de replicile pe care şi le dau actorii politici.

"Politica penală a unui stat nu o redactează magistraţii. Puterea judecătorească trebuie să respecte vocaţia constituţională a celorlalte două puteri, motiv pentru care nu se poate interfera în activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezintă strict de atributul lor. Am speranţa că justiţia nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care şi le dau unii sau alţii dintre actorii politici. Judecătorii aplică legile, nu le creează. Dacă este bună sau nu o reformă, fie ea şi penală (aşa cum ni se solicită să ne pronunţăm explicit zilele acestea), este cine să ne spună", este mesajul transmis de Gabriela Baltag membrilor CSM într-o scrisoare publică postată de luju.ro.

Judecătoarea este de părere că în scurt timp se va rămâne fără procedură penală şi că nu se mai vorbeşte despre principiul şi despre garanţiile pe care trebuie să le primească cei care sunt judecaţi.

"Mă aşteptam să văd un interes sporit pentru o temă care ar trebui să intereseze pe fiecare. Este justiţia în afară de orice influenţă nefericită, este la adăpost de orice curiozitate a serviciilor secrete? Nimeni nu şi-a asumat această temă până la capăt. Avem angajamentul că după poziţia exprimată de Curtea Constituţională suntem la adăpost de orice pericol. Nu avem încă şi dovada care implică responsabilităţi concrete. (...) Apreciez că este timpul să ne împlinim fiecare sarcinile, obligaţiile, să nu mai privim către locuri unde nu avem ce căuta. Justiţia are şansa ei, la fel şi legislativul şi executivul. Justiţia nu poate fi părtaşă la scene de incitare populară pe teme pe care mai apoi trebuie să le implementeze. Astăzi, unii spun că nu vor anumite legi, nu doresc anumite proiecte, iar mâine dacă vom continua în acelaşi mod vor striga că nu mai doresc instanţe! Spre ce ne îndreptăm este greu de spus, dar un lucru este sigur: pentru a fi dreaptă justiţia trebuie să rămână departe de conflictele pe care mai târziu este chemată să le dezlege! Aşa consider că trebuie să fie justiţia: fără prejudecăţi, fără părtinire!", este mesajul Gabrielei Baltag.

În finalul mesajului, judecătoarea le atrage atenţia membrilor CSM să nu permită ca instituţia să devină o scenă politică, apreciind că prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţa de miercuri reprezintă "o evidentă imixtiune, de netolerat, în activitatea justiţiei."

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici