Juriştii Parlamentului au eliminat din Legile asumate articolele declarate neconstituţionale de CC

Comisiile juridice reunite au adoptat, luni seară, cu unanimitate de voturi, rapoarte favorabile la Legile de austeritate, eliminând articolele referitoare la tăierea sau recalcularea pensiilor, considerate a fi neconstituţionale de către Curtea Constituţională.

31 afișări
Imaginea articolului Juriştii Parlamentului au eliminat din Legile asumate articolele declarate neconstituţionale de CC

Juriştii Parlamentului au eliminat din Legile asumate articolele declarate neconstituţionale de CC (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şedinţa Comisiilor comune dedicată punerii în acord cu decizia CC a Legii privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi a Legii privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, a durat aproximativ 30 de minute.

După voturile exprimate în unanimitate atât pentru eliminarea articolelor contestate de CC, cât şi pentru rapoartele Comisiilor, deputaţii PSD au explicat că este vorba de un vot "tehnic" şi că ei nu acceptă Legile de austeritate, dar sunt de acord cu eliminarea prevederilor referitoare la tăierea pensiilor.

Astfel, juriştii au eliminat din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar dispoziţiile articolului 9, referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi a indemnizaţiei de însoţitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum şi cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei, prevederi declarate neconstituţionale.

Pe de altă parte, comisiile reunite au eliminat din textele legilor asumate de Guvern şi prevederile dispoziţiile literei "c" de la articolul 1 din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, care se referea la recalularea pensiilor magistraţilor.

De asemenea, juriştii au modificat cu unanimitate de voturi şi articolele conexe care invocau prevederile punctelor declarate neconstituţionale, care au fost eliminate din legile de austeritate.

În plus, PSD a criticat absenţa reprezentanţilor Guvernului de la lucrări şi a propus discuţii şi asupra altor articole din legile de austeritate, dar propunerea a fost respinsă de preşedintele Comisiei juridice din Cameră, Daniel Buda.

Pe de altă parte, liberalii şi social democraţii au contestat procedura de corectare a legilor de asuteritate adoptate de Parlament prin angajarea răspunderii, şi corectate conform deciziei CC prin votul plenului reunit şi votul dat de comisii pentru un pachet de legi asumat de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici