Justificarea lui Ponta pentru procurori: Am constatat marţi seara că Parchetul este moşia lui Morar

Premierul Ponta a justificat propunerile pe care le-a avansat, miercuri, ca ministru interimar al Justiţiei, pentru numirea procurorilor prin faptul că a constatat, marţi seara, că Parchetul a devenit "moşia şi monopolul" lui Daniel Morar, care dispune asupra numirilor, fapt considerat inacceptabil.

2758 afișări
Imaginea articolului Justificarea lui Ponta pentru procurori: Am constatat marţi seara că Parchetul este moşia lui Morar

Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Am constatat aseară - am avut la CSM o discuţie civilizată şi normală - dar aseară am constatat că Parchetul a devenit moşia domnului Morar şi că dânsul spune pe cine nu numeşte, pe cine numeşte, cum numeşte şi că, practic, noi constatăm un monopol în România. Monopolul asupra procurorilor aparţine domnului Daniel Morar. În calitatea mea de ministru interimar al Justiţiei şi de prim-ministru, nu pot să asist pasiv la aceste lucruri. În baza legii, singura lege aflată în vigoare, pe baza căreia chiar şi domnul Morar a fost numit în funcţie, a făcut şase propuneri pentru funcţiile de conducere, iar CSM trebuie să se întrunească şi, conform legii, să dea un aviz, pozitiv sau negativ, dar nu cred că putem accepta ca cineva, o singură persoană, să încalce sau să rescrie legea pentru a-şi păstra un monopol asupra unei instituţii, Parchetul, care trebuie să nu aparţină nici partidelor, dar nici unui singur om", a spus Ponta în şedinţa de guvern.

El a susţinut că propunerile formulate pentru numirea procurorilor sunt în acest sens şi a apreciat că a făcut ceea ce este bine pentru guvern şi stabilitate politică, precum şi pentru stabilitatea sistemului de justiţie.

"Aplicând legile ţării, consider că am dreptate în faţa celor care nu vor să le aplice şi care vor să creeze o putere paralelă Legii şi Constituţiei", a adăugat Ponta, spunând miniştrilor să fie "absolut convinşi" că deciziile pe care le-a luat "aşa rapid" sunt exact în aceste direcţii.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineaţă de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Marţi, premierul Victor Ponta a declarat, la finalul discuţiei cu membrii secţiei de procurori ai CSM, că concluzia la care s-a ajuns în urma acestei discuţii că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei.

El a precizat că a propus Consiliului o procedură directă, în care ca ministru interimar să formuleze propuneri, candidaţii să fie audiaţi la CSM, iar preşedintele să numească, dar secţia de procurori a CSM a avut o altă opţiune, pe care nu poate decât să o respecte.

Premierul a mai afirmat atunci că îl va informa telefonic pe preşedintele Traian Băsescu despre această concluzie, cu menţiunea că nu va exista "o procedură rapidă", o informare în acest sens urmând să fie transmisă şi Comisiei Europene.

"Probabil că voi numi mai întâi un nou ministru al Justiţiei, care va stabili şi va conduce aceste proceduri", a spus Ponta.

Anterior, premierul Victor Ponta a confirmat că o va numi pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA, răspunzând afirmativ unei întrebări a jurnaliştilor pe această temă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a susţinut însă că premierul Victor Ponta a răspuns afirmativ la întrebarea dacă va susţine declaraţii la CSM pe tema numirii procurorilor şi nu la cea privind o numire a Laurei Kovesi la şefia DNA.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că, în eventualitatea în care premierul Victor Ponta, din postura de ministru interimar al Justiţiei, o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, el se va opune.

Liderul PNL Crin Antonescu le-a spus, miercuri, jurnaliştilor care îl aşteptau la ieşirea de la ASE că la ora 11.30 la sediul USL va avea loc o conferinţă de presă, unde se va discuta "despre tot".

"La ora 11.30, la sediul USL, vă invit la o conferinţă de presă ca să discutăm tot ce vreţi", le-a spus preşedintele PNL jurnaliştilor, care l-au întrebat despre propunerea premierului ca Laura Codruţa Kovesi să preia şefia DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici