Kelemen: Constituţia să precizeze că preşedintele trebuie să ţină cont de majoritate

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, că ar trebui reglementat prin Constituţie faptul că şeful statului nu poate să nu ţină cont de majoritatea formată în Parlament în ceea ce priveşte desemnarea premierului.

24 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Constituţia să precizeze că preşedintele trebuie să ţină cont de majoritate

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor (Imagine: Attila Szavuj/Mediafax Foto)

"Preşedintele nu ar trebui să aibă posibilitatea, la numirea premierului, să meargă pe propria variantă. Dacă există o majoritate, fiindcă asta este regula democraţiei, îmi place sau nu, o respect. Eu, dacă aş fi preşedinte, indiferent dacă aş vrea să pun pe altcineva premier, dacă acesta n-ar avea o majoriate nu l-aş desemna", a afirmat Kelemen Hunor.

Acesta a adăugat că, dacă ar fi şeful statului, ar respecta majoritatea formată în Parlament, deoarece această majoritate, şi nu preşedintele, trebuie să asigure guvernarea şi stabilitatea politică.

"Din acest punct de vedere trebuie reglementat foarte clar în Constituţie că preşedintele nu poate să nu ţină cont de majoritatea formată", a conchis Kelemen Hunor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la GDS, că obiectivul său este ca, în cazul în care Cabinetul Croitoru va pica în Parlament, să dea un nou Cabinet înainte de prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici