Kelemen: Dacă PDL insistă cu reorganizarea va fi o problemă în Parlament, nu va mai fi majoritate

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că Uniunea nu poate accepta varianta transformării regiunilor de dezvoltare în opt "judeţe-mamut", neexistând argumente suficiente pentru asta, şi avertizează că dacă PDL va insista pe acest proiect va exista o problemă în Parlament şi nu va mai fi majoritate.

1451 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Dacă PDL insistă cu reorganizarea va fi o problemă în Parlament, nu va mai fi majoritate

Kelemen: Dacă PDL insistă cu reorganizarea va fi o problemă în Parlament, nu va mai fi majoritate (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Kelemen a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că nicio organizaţie judeţeană sau teritorială a UDMR nu susţine o astfel de variantă, iar acest punct de vedere a fost transmis în şedinţa coaliţiei

"Noi am spus, marţi, în coaliţie că nu putem accepta varianta transformării celor opt regiuni de dezvoltare în opt judeţe-mamut. Nicio organizaţie judeţeană sau teritorială a UDMR nu susţine o astfel de variantă. Din punctul nostru de vedere, nu este posibilă o susţinere faţă de un astfel de proiect. Noi am spus că pentru noi punctul de plecare este proiectul nostru de reorganizare cu 16 regiuni de dezvoltare şi că o reformă administrativă se poate construi pe 16 regiuni, nu pe opt. Nu avem cum să susţinem un astfel de demers, nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere tehnic. Noi considerăm că nu există argumente suficiente pentru a crea opt judeţe-mamut", a declarat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, într-un astfel de proiect de reorganizare este nevoie întâi de o decizie politică, urmând ca apoi să se ia în calcul şi aspectele tehnice.

"E nevoie întâi de o decizie politică, apoi de chestiunile tehnice privind serviciile deconcentrate, oficiile şi competenţele care sunt la nivel judeţean. Până nu avem o decizie politică nu putem merge mai departe cu aspectele tehnice", a spus Kelemen.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care PDL va insista cu proiectul de reorganizare, iar Guvernul îşi va asuma răspunderea, Kelemen a spus că fără o susţinere în coaliţie nu va mai exista majoritate în Parlament.

"Nu ştiu dacă PDL şi premierul Emil Boc doresc să-şi asume răspunderea. Fără o susţinere în coaliţie, nu va avea majoritate în Parlament. Fără o majoritate în Parlament, nu există Guvern. Lucrurile sunt foarte clare. Încă nu ştiu dacă va insista PDL pe acest proiect cu opt regiuni transformate în opt judeţe, dar, să fie clar, nu va exista o susţinere din partea noastră pe un astfel de proiect. Dacă va merge mai departe premierul, sau PDL, fără susţinerea noastră, înseamnă că vom avea o problemă în Parlament, nu va exista o majoritate. Dacă PDL vine să insiste cu asumarea răspunderii, nu va exista susţinerea noastră şi dacă nu există susţinere nici coaliţia nu funcţionează, dar nu vreau să intru în speculaţii. Important este că, dacă fără sprijinul nostru se va iniţia o asumare pe acest proiect, UDMR nu va susţine şi dacă nu va susţine înseamnă că nu face parte din majoritatea parlamentară", a precizat Kelemen Hunor.

El a subliniat că în zilele următoarele partidele din coaliţie vor continua discuţiile pe tema reorganizării "la nivel politic".

Preşedintele UDMR şi-a exprimat uimirea, în contextul dezbaterilor din România privind reorganizarea administrativ-teritorială, faţă de lipsa oricărei reacţii pe această temă din partea Guvernului Ungariei.

"Deocamdată nu ne-a întrebat nimeni nimic. Nu ştiu dacă Guvernul Ungariei este interesat de acest proiect sau are o poziţie. M-am şi mirat un pic pentru că ei, în astfel de chestiuni care privesc viitorul comunităţii maghiare din România, reacţionează, dar până acum nu au reacţionat", a conchis Kelemen Hunor.

Şi liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras, declara, marţi, după şedinţa coaliţiei, că PDL a insistat pe varianta propusă pentru reorganizarea administrativ-teritorială, iar UDMR a transmis clar că nu este de acord cu acest proiect.

"Nu suntem de acord cu reorganizarea propusă de PDL. Am spus foarte clar în şedinţa coaliţiei că nu suntem de acord cu această reorganizare pentru că este făcută în aşa fel încât nu va ajuta la dezvoltarea economică coerentă a acestor regiuni. S-a gândit cineva ce se va întâmpla, de exemplu, cu tribunalele judeţene? Nu s-a gândit. Trebuie făcut înainte un studiu de impact. Cei de la PDL au insistat pe varianta lor, iar noi am spus clar «nu şi nu»", a spus deputatul UDMR.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Executivul îşi va asuma răspunderea pe proiectul reorganizării, Mate a apreciat că se va merge pe această variantă "doar în situaţia în care se doreşte o schimbare de Guvern".

Potrivit acestuia, partenerii de coaliţie au convenit să mai aibă întâlniri pe tema proiectului de reorganizare administrativ-teritorială.

Liderii PDL şi cei ai UDMR, reuniţi în şedinţa coaliţiei, nu au ajuns la un acord privind proiectul de reorganizare administrativă a ţării, reprezentanţii formaţiunii maghiare spunând în timpul discuţiilor că nu au susţinere din teritoriu pentru modificarea propusă de către PDL, declarau agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici