Kelemen: Dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru sesiune extraordinară, UDMR e de acord

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că Uniunea nu va încerca să blocheze o eventuală convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului dacă vor fi îndeplinite condiţiile constituţionale şi regulamentare, dar că parlamentarii Uniiunii nu vor semna o astfel de solicitare.

243 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru sesiune extraordinară, UDMR e de acord

Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax foto)

"Dacă se îndeplinesc criteriile pentru convocarea unei sesiuni extraordinare, UDMR este de acord cu acest lucru. Nici nu trebuie să fie evitat aşa ceva", a spus el, adăugând că în Constituţie şi în regulamentele celor două Camere sunt menţionate condiţiile necesare pentru o astfel de convocare.

El a amintit că solicitarea trebuie să fie semnată de către o treime din parlamentari, că trebuie specificată care va fi ordinea de zi şi perioada în care se intenţionează convocarea sesiunii extraordinare.

"Eu consider că rolul Parlamentului nu trebuie neglijat. (...) Dezbaterile politice, dialogul politic trebuie dus în cadrul instituţional, nu pe stradă. Parlamentul este instituţia primordială unde se fac dezbaterile politice. Dacă condiţiile sunt îndeplinite, noi nu vom bloca aşa ceva", a ţinut să precizeze Kelemen Hunor.

Întrebat dacă parlamentarii Uniunii vor semna o astfel de solicitare, liderul UDMR a răspuns: "Nu noi am solicitat aşa ceva".

PNL, PSD şi PC vor solicita convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în care să se discute situaţia politică, soluţia avansată de opoziţie fiind cea a alegerilor anticipate, precum şi modul în care protestele au fost gestionate de către autorităţi, a declarat, luni, Crin Antonescu.

"Vom solicita, împreună cu colegii din PSD şi PC, o sesiune parlamentară extraordinară cât mai curând pe a cărei ordine de zi să se afle două subiecte principale: discuţia asupra situaţiei politice în care ne aflăm - şi o spun limpede: soluţia pe care noi o vedem este cea a alegerilor anticipate pentru care trebuie să existe un acord politic al unor forţe politice responsabile - şi, în al doilea rând, modul în care autorităţile responsabile au gestionat aceste evenimente în aceste zile", a spus preşedintele PNL, Crin Antonescu, după şedinţa BPC al PNL.

Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Constituţia stabileşte că prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui României, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor.

Convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.

Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare se face în scris şi va cuprinde ordinea de zi propusă, precum şi perioada de desfăşurare a sesiunii. Neaprobarea de către Cameră a ordinii de zi solicitate împiedică ţinerea sesiunii extraordinare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici