Kelemen Hunor spune că Guvernul ungar a ridicat, la cererea UDMR, interdicţia asupra exportului de hidroxiclorochină

  • Guvernul Ungariei a ridicat pentru România interdicţia de export a hidroxiclorochinei, „un medicament care deşi nu este considerat un antidot pentru coronavirus, este folosit cu succes în foarte multe cazuri”, spune liderul UDMR, Kelemen Hunor.
  • Medicamentul care nu se găseşte în România, dar se produce în Ungaria, va ajunge în judeţe din Transilvania, a spus liderul UDMR.
3245 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor spune că Guvernul ungar a ridicat, la cererea UDMR, interdicţia asupra exportului de hidroxiclorochină

Guvernul Ungariei a ridicat la cererea UDMR interdicţia şi a aprobat exportul de hidroxiclorochină către România

Într-un mesaj video, liderul UDMR, Kelemen Hunor anunţă că a obţinut ridicarea interdicţiei asupra exportului de hidroxiclorochină pentru ca un transport să ajungă în România. El menţionează că vineri soseşte un transport cu ajutoare de urgenţă din Ungaria care constă în măşti, mănuşi, echipamente de protecţie şi dezinfectante.

„Acestea vor ajunge în judeţele din Transilvania, la cei care acum luptă în linia întâi împotriva epidemiei”, spune Kelemen Hunor, în mesajul în care adresează mulţumiri ministrului de externe ungar, Péter Szijjártó, pentru ajutor.

Potrivit lui Alexandru Rafila, preşedinte Societatea Română de Microbiologie, hidroxiclorochina se regăseşte în aproape toate schemele terapeutice şi este o substanţă care nu intervine direct în combaterea bolii, dar reduce inflamaţia care pune de multe ori în pericol viaţa pacientului şi atunci tratamentul cu hidroxiclorochină este indicat, dar nu ca tratament profilactic.

În Italia sunt autorizate oficial, pentru tratarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, Clorochina şi Hidroxiclorochina, precum şi o serie de combinaţii de medicamente anti-HIV. Următoarea etapă aşteptată este autorizarea medicilor de familie de a prescrie tratamentul anti-HIV pentru pacienţii aflaţi în izolare la domiciliu.

România nu produce în prezent acest medicament, iar compania Terapia din Cluj a promis că ar putea fabrica, după ce a importat peste două milioane de doze de hidroxiclorochină. Acestea se adaugă unui lot de peste un milion de tablete, pe care o altă mare firmă de medicamente le-a donat statului. Totalul ar trebui să fie de ajuns pentru a acoperi necesarul din următoarele două luni. 

Deşi pare salvarea noastră în lupta cu coronavirusul, nu te grăbi să iei acest medicament. Specialiştii avertizează că hidroxiclorochina poate avea efecte adverse.

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: În acest moment produsul nu este indicat pacienţilor care au COVID-19 decât cu acordul medicului. Din reacţiile adverse sunt reacţii din sfera tubului digestiv, greaţă, vomă, afectări hepatice, diaree.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici