Kelemen Hunor: Uninominalul majoritar înseamnă nereprezentarea minorităţilor

Deputatul UDMR Kelemen Hunor a declarat joi, după întâlnirea cu şeful statului, că uninominalul majoritar pe care acesta îl susţine înseamnă "o soluţie sinucigaşă pentru minorităţi", în timp ce proiectul asumat de Guvern este echitabil.

1 afișare
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Uninominalul majoritar înseamnă nereprezentarea minorităţilor

Kelemen Hunor: Uninominalul majoritar înseamnă nereprezentarea minorităţilor

El a spus că reprezentanţii UDMR prezenţi la Cotroceni au susţinut în faţa preşedintelui faptul că uninominalul majoritar în două tururi va însemna o nereprezentare corespunzătoare a minorităţilor în Parlament, în timp ce proiectul Guvernului este echitabil, pentru că are ca principiu transformarea voturilor exprimate de electorat în mandate parlamentare.

"Nu putem susţine o soluţie sinucigaşă, nu pentru UDMR, ci pentru minoritatea maghiară. O comunitate de 1.600.000 de oameni nu poate să nu fie reprezentată corespunzător", a spus Kelemen Hunor. El a afirmat că UDMR şi Guvernul aşteaptă hotărârea Curţii Constituţionale referitoare la proiectul asumat de Guvern, precizând că în condiţiile în care şeful statului nu va promulga legea în ciuda unei hotărâri a instituţiei potrivit căreia legea este constituţională, atunci se va reveni la sistemul electoral pe liste.

Întrebat în legătură cu faptul că, aşa cum susţine şeful statului ,electoratul UDMR a votat în majoritate duminică pentru votul uninominal majoritar, Kelemen Hunor a răspuns că acest electorat a votat duminică doar pentru trimiterea reprezentanţilor UDMR în Parlamentul European.

"Despre votul uninominal a vorbit preşedintele", a adăugat Kelemen Hunor. El a mai spus că, deocamdată, potrivit rezultatelor referendumului, 15 milioane de români nu s-au dus la vot. "Cincisprezece milioane de români nu pot fi ignoraţi", a spus Kelemen Hunor.

El a nu a vrut să facă precizări despre ce le-a spus Băsescu, la consultări reprezentanţilor UDMR, menţionând că şeful statului îşi va prezenta singur propriile puncte de vedere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici