Kelemen: România va fi o ţară normală când un candidat maghiar va avea şanse egale cu unul român

Candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor, consideră că România va fi o ţară normală când nu se va mai pune problema ca un maghiar să aibă şanse reduse de a ajunge şef de stat din cauza etniei, spunând că a auzit, la adresa sa, că este deştept, "păcat că e ungur”.

16 afișări
Imaginea articolului Kelemen: România va fi o ţară normală când un candidat maghiar va avea şanse egale cu unul român

Kelemen: România va fi o ţară normală când un candidat maghiar va avea şanse egale cu unul român (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a spus, miercuri, la Sfântu Gheorghe, că, după ce românii au încercat cu Ion Iliescu, cu Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, ar avea de câştigat dacă ar încerca şi cu Kelemen Hunor.

"Nu ar pierde nimic, nici ca persoană, nici ca şi comunitate, nici ca ţară, nici ca societate, nimic. România va fi o ţară normală când îi va considera pe etnicii maghiari şi pe ceilalţi minoritari cetăţeni de acelaşi rang, când nu se va pune problema că din cauza faptului că cineva este de etnie maghiară are şanse reduse să ajungă la cea mai înaltă funcţie din stat. Atunci va fi o ţară normală", a afirmat Kelemen Hunor.

El şi-a exprimat convingerea că viziunea, experienţa, seriozitatea şi responsabilitatea sa nu se compară nici cu calităţile lui Traian Băsescu, nici cu ale lui Mircea Geoană, şi din acest punct de vedere diferenţa constă doar în faptul că el este mai tânăr şi maghiar.

"Am auzit zilele trecute comentarii că sunt băiat deştept, păcat că sunt ungur. Când România va ajunge în acel stadiu de dezvoltare în care nu se va mai pune problema că e păcat că cineva este ungur sau neamţ, atunci va fi o ţară demnă de secolul XXI. Până când nu se schimbă această mentalitate, avem o problemă", a afirmat Kelemen Hunor.

În opinia acestuia, dacă cineva consideră că Traian Băsescu este un om mai responsabil din punct de vedere politic, un conducător şi un lider mai bun pentru România decât oricare dintre ceilalţi contracandidaţi, să aducă argumente.

"Ce a făcut în ultimii cinci ani în această societate? Dezbinare totală", a spus Kelemen.

Acesta a adăugat că la alegerile prezidenţiale este la fel de importantă personalitatea candidaţilor precum partidele care îi susţin.

"Când ajungi în funcţia de preşedinte, trebuie să fi un om care este în stare să fie independent, echidistant de toate partidele. Trebuie un preşedinte arbitru, un preşedinte cetăţean şi nu unul jucător, nici măcar antrenor, cum vrea să fie Sorin Oprescu", a conchis Kelemen Hunor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici