Klaus Iohannis: Autorităţile publice să îşi reafirme angajamentul pentru o societate incluzivă

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, de Ziua Internaţională de Comemorare a Genocidului Romilor. Şeful statului a afirmat că autorităţile publice ar trebui să îşi ia angajamentul pentru o societate incluzivă, care să îşi întărească coeziunea internă.

121 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: Autorităţile publice să îşi reafirme angajamentul pentru o societate incluzivă

Klaus Iohannis: Autorităţile publice să îşi reafirme angajamentul pentru o societate incluzivă

„Cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Genocidului Romilor, onorăm suferinţa celor aproape jumătate de milion de copii, femei şi bărbaţi romi, care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au căzut victime genocidului. Nu avem voie să uităm niciodată consecinţele criminale ale politicilor şovine şi rasiste şi trebuie să rămânem permanent conştienţi de importanţa combaterii rasismului, xenofobiei şi antisemitismului. România s-a confruntat cu cele mai crude realităţi ale urii şi intoleranţei. 25.000 de romi, ai căror părinţi luptaseră în tranşeele Marelui Război pentru unitatea naţională a ţării, au fost «evacuaţi» în Transnistria, fiind catalogaţi drept «periculoşi şi indezirabili».Ziua Internaţională de Comemorare a Genocidului Romilor este un bun prilej pentru ca autorităţile publice, la rândul lor, să îşi reafirme angajamentul pentru o societate incluzivă, care să fructifice tezaurul diversităţii sale culturale şi să-şi întărească coeziunea internă”, a afirmat Klaus Iohannis, într-un comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului şi-a reafirmat angajamentul de a contribui la protejarea drepturilor tuturor minorităţilor etnice.

„ Deşi mai puţin discutat şi documentat, genocidul romilor este, fără îndoială, un episod de un tragism tulburător, nu doar în istoria acestei comunităţi, dar şi în istoria noastră naţională.În această zi de comemorare, în calitate de Preşedinte al României, reafirm angajamentul meu de a contribui la protejarea drepturilor tuturor minorităţilor etnice”, se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Preşedintele României a adăugat că noile generaţii trebuie să cunoască trecutul pentru a înţelege valoarea solidarităţii.

„Reiterez, totodată, convingerea mea fermă că educaţia despre tragedia Holocaustului este cel mai bun instrument pentru a fundamenta în societatea noastră principii precum acceptarea, egalitatea, toleranţa, solidaritatea şi grija faţă de semeni. Apreciez, în acest sens, faptul că, în numeroase ocazii, supravieţuitorii deportărilor au vorbit tinerilor despre suferinţele pe care le-au îndurat, înţelegând importanţa perpetuării memoriei genocidului romilor. Noile generaţii trebuie să-şi cunoască trecutul, pentru a înţelege valoarea diversităţii şi a solidarităţi”, a reiterat Klaus Iohannis.

Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Holocaustului Împotriva Romilor este marcată în perioada 2-4 august la Bucureşti, începând de vineri, când sunt programate evenimente la Memorialul din strada Ion Brezoianu şi la Muzeul Ţăranului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici