Klaus Iohannis: Incertitudinea şi impredictibilitatea, termeni uzuali când evaluăm securitatea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la simpozionul “Europe: Building Trust”, că incertitudinea şi impredictibilitatea sunt ”uzuale” când se evaluează mediul de securitate, fiind nevoie de o mai ”precisă balansare” între prevenţie şi combatere.

168 afișări
Imaginea articolului  Klaus Iohannis: Incertitudinea şi impredictibilitatea, termeni uzuali când evaluăm securitatea

Klaus Iohannis: Incertitudinea şi impredictibilitatea, termeni uzuali când evaluăm securitatea

”Incertitudinea şi impredictibilitatea sunt deja termeni uzuali, atunci când evaluăm mediul de secuuritate, fie că vorbim de situaţia regională, în cazul României, fie că vorbim de situaţia internaţională. În această situaţie, principala schimbare de optică la nivel strategic trebuie să vizeze asigurarea unei balansări şi relaţionări credibile între componentele de prevenire şi anticipare, pe de o parte, şi de componentele de reacţie şi combatere, pe de altă parte. Este o abordare pe care am insistat şi în cadrul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru 2015-2019. (...) Cred că acum este momentul de a asigura o mai precisă balansare între prevenţie şi combatere, între relevanţa informaţiilor şi precizia capacităţilor de reacţie”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a subliniat importanţa consolidării încrederii între militari şi societate, în contextul traversării unei perioade de schimbare la nivelul politicilor de apărare, în încercarea de a răspunde noilor provocări, riscuri şi ameninţări.

”Date fiind complexele transformării de paradigmă ale conceptelor de apărare şi securitate naţională, pentru apărare colectivă, asistenţă internaţională şi parteneriate, ideea de consolidare a încrederii atât între dumneavoastră, ca militari, prin solidaritate, cât şi pentru dumneavoastră în calitate de corp militar de elită şi societate, este fundamentală. Parcurgem o perioadă de veritabilă schimbare de viziune la nivelul politicilor de apărare şi al ajustării şi al ajustărilor de ordin strategic la nivel statal. Încercăm, în acest fel, să răspundem noilor provocări cu care ne confruntăm şi mă refer la riscuri şi ameninţări care uneori se suprapun, alteori se intersectează, astfe încât putem oricând asista la situaţii noi, complexe”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici