Klaus Iohannis: Nu Constituţia a fost sursa derapajelor politice, ci incapacitatea de o aplica

  • Preşedintele Klaus Iohannis susţine în mesajul adresat cu ocazia Zilei Constituţiei că revizuirea acesteia este „un act de mare responsabilitate, care trebuie realizat de aşa natură încât intervenţiile legislative să corespundă cu adevărat realităţii sociale, economice şi politice din România”.
  • Preşedintele susţine, de asemena, că revizuirea Constituţiei trebuie să se facă astfel încât „intervenţiile legislative să corespundă cu adevărat realităţii sociale, economice şi politice din România”.
1121 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: Nu Constituţia a fost sursa derapajelor politice, ci incapacitatea de o aplica

Preşedintele Klaus Iohannis susţine, în mesajul adresat cu ocazia Zilei Constituţiei României, că, în multe dintre momentele de cumpănă, s-a dovedit că nu Constituţia a fost sursa derapajelor politice, „ci incapacitatea unor decidenţi de a o aplica cu bună credinţă”.

„Se împlinesc astăzi 29 de ani de la momentul în care, aprobând prin referendum noua Constituţie, naţiunea română şi-a afirmat ataşamentul faţă de valorile supreme ale democraţiei, în numele idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989. Prin acest vot s-a consfinţit nu doar înlocuirea unui regim politic autoritar cu unul pluralist, ci s-a manifestat aspiraţia către libertate, care i-a călăuzit pe români în perioada întunecată a regimului comunist. Constituţia României este una tânără, astfel încât consolidarea parcursului nostru democratic depinde de înţelegerea profundă a spiritului ei şi de asumarea autentică de către toţi actorii politici şi instituţionali a valorilor care îi stau la bază. Respectarea pluralismului, înfrânarea tendinţelor de a folosi legea pentru beneficii particulare şi înţelegerea rolului şi funcţiilor Constituţiei României sunt aspecte fundamentale. Cu atât mai mult cu cât, în multe dintre momentele de cumpănă, s-a dovedit că nu Constituţia a fost sursa derapajelor politice ori a tendinţelor de îndepărtare de la parcursul democratic al României, ci incapacitatea unor decidenţi de a o aplica cu bună credinţă şi de a-şi înţelege rolul şi responsabilitatea pe care o funcţie publică le implică”, se arată în mesaj.

Preşedintele susţine, de asemena, că revizuirea Constituţiei trebuie să se facă astfel încât „intervenţiile legislative să corespundă cu adevărat realităţii sociale, economice şi politice din România”.

„În ultimii ani s-a discutat despre revizuirea Constituţiei. Rămân consecvent ideii că un asemenea demers reprezintă un act de mare responsabilitate, care trebuie realizat de aşa natură încât intervenţiile legislative să corespundă cu adevărat realităţii sociale, economice şi politice din România. Revizuirea Legii fundamentale nu poate fi folosită nici ca subiect de campanie electorală, şi nici dusă în derizoriu, fiindcă orice modificare are implicaţii profunde, pe termen lung. Constituţia trece dincolo de orizontul unei generaţii şi, din acest motiv, se impune o analiză temeinică a consecinţelor asupra evoluţiei statului, care să depăşească interesele de moment ale actorilor politici. De aceea, o viitoare revizuire a Constituţiei trebuie să înglobeze, în mod autentic, nu numai aspiraţiile generaţiilor prezente, ci şi pe ale celor următoare”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici