Klaus Iohannis: Opinia Comisiei de la Veneţia, o confirmare asupra intervenţiei abuzive a Guvernului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că opinia Comisiei de la Veneţia referitoare la modificarea în mai mult rânduri a legilor justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, reprezintă o reconfirmare, bine argumentată, cu privire la intervenţia „abuzivă” a Guvernului.

1531 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: Opinia Comisiei de la Veneţia, o confirmare asupra intervenţiei abuzive a Guvernului

Klaus Iohannis: Opinia Comisiei de la Veneţia, o confirmare asupra intervenţie abuzive a Guvernului

„Opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la modificările aduse legilor justiţiei prin O.U.G. nr. 7/2019 şi O.U.G. nr. 12/2019 Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenţia Guvernului asupra noului semnal de alarmă transmis de către Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) în Opinia referitoare la modificările succesive ale legilor justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, adoptată astăzi, 21 iunie a.c”, a transmis Adminstraţia Prezidenţială, printr-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

Şeful statului a evidenţiat că opinia Comisiei de la Veneţia reprezintă o reconfirmare clară, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus funcţionării sistemului judiciar prin intervenţia abuzivă a Guvernului de a legifera defectuos şi în favoarea unor interese particulare sau de grup, şi nu în beneficiul cetăţeanului.

„Această intervenţie abuzivă s-a produs, aşa cum arată şi Opinia Comisiei, ulterior adoptării de către Parlament a pachetului de modificări asupra legilor justiţiei care privesc statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară, precum şi organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin adoptarea de către Guvern a cinci ordonanţe de urgenţă: O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018, O.U.G. nr. 7/2019 şi O.U.G. nr. 12/2019”, potrivit sursei citate.

Preşedintele României mai spune că „aspectele constatate de Comisia de la Veneţia consolidează concluzia că instrumentul ordonanţelor de urgenţă a fost complet denaturat şi folosit abuziv de către Guvern, fără evaluarea impactului, ocolindu-se atât o dezbatere autentică în Parlament a măsurilor urmărite, cât şi o consultare efectivă a reprezentanţilor sistemului judiciar”.

„Aşa cum arată opinia, schimbările intempestive într-un domeniu atât de sensibil şi lipsa unui control efectiv de constituţionalitate al ordonanţelor de urgenţă nu numai că bulversează întregul sistem, dar afectează chiar esenţa statului de drept - securitatea raporturilor juridice şi previzibilitatea legii, precum şi principiul separaţiei puterilor în stat”, completează sursa menţionată.

Preşedintele Iohannis a mai subliniat că mesajul transmis în documentul adoptat de Comisia de la Veneţia este cât se poate de clar: guvernanţii au datoria să repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea în aplicare de îndată şi în integralitate a recomandărilor organismelor europene din domeniu.

Şeful statului „consideră inadmisibilă conduita guvernanţilor care, nici până la acest moment, după votul clar al românilor din 26 mai, nu au implementat recomandările Comisiei de la Veneţia cuprinse în Opinia finală din luna octombrie 2018 privind cele trei legi ale justiţiei, aspect subliniat şi în opinia din 21 iunie 2019. Păstrarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie ca instrument de intimidare a magistraţilor, menţinerea în legislaţie a dispoziţiilor referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor, care pun în pericol însăşi funcţionarea sistemului judiciar, diminuarea rolului CSM concomitent cu creşterea rolului ministrului justiţiei în procedurile de numire a procurorilor de rang înalt sunt doar câteva exemple care, în viziunea Comisiei, necesită remedieri urgente”, potrivit comunicatului de presă al Preşedinţiei.

Klaus Iohannis mai spun că opinia Comisiei de la Veneţia vizează chiar modul general de folosire a ordonanţelor de urgenţă, indiferent de domeniul în care sunt adoptate, şi instabilitatea pe care această practică o creează.

„Folosirea în continuare a ordonanţelor de urgenţă în lipsa unor situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, în domenii precum administraţie publică sau economie, reprezintă un mod profund greşit de înţelegere de către Guvern a votului românilor din 26 mai. Este un abuz evidenţiat de Comisia de la Veneţia şi respins în mod clar de către cetăţeni, prin răspunsul covârşitor favorabil dat celei de-a doua întrebări de la referendum, care şi-a demonstrat, şi astfel, justeţea. Comisia de la Veneţia reafirmă principiul potrivit căruia, într-o democraţie, procedura parlamentară de adoptare a legilor trebuie să fie regula, iar legiferarea prin ordonanţe de urgenţă să reprezinte excepţia permisă de Constituţie doar în anumite condiţii. Utilizarea instrumentului ordonanţelor de urgenţă într-un mod care conduce la transformarea excepţiei în regulă a fost sancţionată aşadar atât de cetăţeni, cât şi de Comisia de la Veneţia”, conform sursei citate.

Şeful statului a reiterat atenţionarea transmisă Guvernului actual că această practică trebuie să înceteze.

„Participarea semnificativă la scrutinul din luna mai arată, încă o dată, că cetăţenii îşi doresc o Românie ferm angajată să respecte valorile europene în scopul consolidării democraţiei, pentru că fără o justiţie independentă şi funcţională nu poate exista stat de drept şi nici progres al ţării, care să se reflecte, în fiecare zi, într-o viaţă mai bună pentru români”, a conchis preşedintele Iohannis.

Reacţia şefului statului vine în contextul în care Comisia de la Veneţia exprimă preocupare în legătură cu reformele aplicate în sistemul judiciar din România, în principal în privinţa recurgerii la ordonanţe de urgenţă şi asupra motivelor înfiinţării Secţiei speciale de investigare.

Taguri:
iohannis,
veneţia,
oug

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici