Klaus Iohannis, după consultări: "Premierul va fi de la o formaţiune sau coaliţie care mă convinge că va avea o majoritate"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri după consultările cu partidele că viitorul premier trebuie să fie de la o formaţiune sau coaliţie care îl va convinge că va avea o majoritate în Parlament.

20975 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, după consultări: "Premierul va fi de la o formaţiune sau coaliţie care mă convinge că va avea o majoritate"

Klaus Iohannis, după consultări: "Premierul va fi de la o formaţiune sau coaliţie care mă convinge că va avea o majoritate"

El a precizat că nu a discutat cu partidele care au venit la Cotroceni despre eventuale propuneri de premier, subiectul urmând să fie abordat la o nouă rundă de consultări care va avea loc după ce noul Parlament va fi constituit.

Întrebat dacă Dacian Cioloş mai este luat în calcul, Iohannis a replicat: ''Înainte de a avea consultări cu toate partidele nu pot să vă dau un răspuns public la această întrebare''.

El a subliniat că premierul trebuie să fie de la o formaţiune sau coaliţie care îl convinge că va avea o majoritate în Parlament şi a precizat că deşi Constituţia îi dă dreptul de a propune numele pe care îl consideră cel mai potrivit, va rămâne la o nominalizare discutată şi negociată cu o coaliţie.

''Premierul trebuie să fie de la o formaţiune sau de la o coaliţie care mă convinge că va avea majoritate în Parlamentul României. (...) Constituţia îmi dă acest drept (de a nominaliza orice presoană - n.r.), dar eu o să rămân în zona negocierilor şi voi desemna o persoană care este negociată cu o coaliţie care va putea să facă o majoritate în Parlament'', a subliniat Iohannis.

''Partidele se organizează în coaliţii, îşi numără fiecare mandatele şi în practică cei care au mai multe propun şi ceilalţi nu'', a explicat el.

Şeful statului a fost întrebat şi despre un guvern de dreapta, din care să facă parte şi ALDE: ''Aritmetic este posibil, dar dacă va fi posibil şi politic vom vedea''.

El a mai spus că dacă Traian Băsescu ''găseşte o coaliţie care îl sprijină'' nu exclude să-l nominalizeze ca premier.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici