Kelemen Hunor: Legea 90/2001, care interzice condamnaţilor penal să facă parte din Guvern, trebuie respectată, nu poate fi ocolită de nimeni

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri după consultările de la Palatul Cotroceni că legea care interzice condamnaţilor penal să facă parte din Guvern trebuie respectată şi nu poate fi ocolită de nimeni, deşi există acte normative care nu sunt respectate şi nimeni nu păţeşte nimic.

1252 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Legea 90/2001, care interzice condamnaţilor penal să facă parte din Guvern, trebuie respectată, nu poate fi ocolită de nimeni

Kelemen Hunor: Legea 90/2001, care interzice condamnaţilor penal să facă parte din Guvern, trebuie respectată, nu poate fi ocolită de nimeni (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

El a precizat că UDMR nu are o poziţie oficială privind viitorul guvern deocamdată, având în vedere că rezultatele alegerilor nu au fost oficializate, iar o nominalizare de premier nu există încă.

''Legea trebuie respectată, nu poate fi ocolită de nimeni'', a spus liderul UDMR, întrebat despre legea 90/2001. El a subliniat însă că există legi în România - cum ar fi legea învăţământului - care nu sunt respectate şi nimeni nu păţeşte nimic.

''Nu am discutat acest lucru cu dl. preşedinte, fiindcă nu există o propunere oficială de prim-ministru. Nici Dragnea, nici altcineva nu a fost propus în mod oficial. Dacă vă referiţi la legea din 2001, care spune cam cine poate face parte din guvern, sigur, legea trebuie respectată, nu poate fi pusă în paranteze. Dar aşa ar trebui respectată şi Legea învăţământului şi nimeni nu păţeşte nimic, aşa se întâmplă şi cu alte legi, iar nimeni nu vorbeşte despre aceste aspecte, inclusiv legea privind folosirea limbii materne. Toate legile sunt obligatorii. Nu sunt unele mai facultative şi altele mai obligatorii. Legea trebuie respectată, nu poate fi ocolită de nimeni'', a afirmat Kelemen Hunor, întrebat fiind dacă UDMR ar susţine un guvern PSD condus de Liviu Dragnea.

De asemenea, el i-a dat dreptate preşedintelui Klaus Iohannis care a spus că nu va desemna o persoană condamnată definitiv.

''Preşedintele nu spune altceva decât ce scrie în lege. Problema nu e dacă eu sunt de acord cu preşedintele. Sunt de acord, de altfel'', a adăugat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a subliniat că nu este de părere că este oportun ca legea care interzice persoanelor care au condamnări penale să fie contestată la CCR.

''Cazul ar fi fost în 2001. Au trecut 15 ani. Dacă cineva dorea să facă o sesizarea, avea la dispoziţie 15 ani de zile. Şi nu e puţin'', a apreciat el.

Liderul UDMR a mai spus că l-a felicitat pe Liviu Dragnea, printr-un SMS, dar a susţinut că nu a discutat despre niciun alt subiect cu liderul PSD.

''Nu sunt clarvăzător. Nu ştiu cum va arăta (viitorul guvern - n.r.). Peste câteva zile vom vedea cum va arăta şi Guvernul, şi majoritatea'', a concluzionat el.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că nu va solicita Avocatului Poporului să conteste la CCR Legea 90/2001, dar a apreciat că demersul ar fi unul corect.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici