Laszlo Tokes reia negocierile cu Marko Bela

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Laszlo Tokes, a anunţat, joi, că se va întâlni cu liderul UDMR, Marko Bela, pentru a negocia din nou o colaborare a formaţiunilor pe care le reprezintă, pentru o mai bună reprezentare a maghiarilor.

14 afișări
Imaginea articolului Laszlo Tokes reia negocierile cu Marko Bela

Laszlo Tokes reia negocierile cu Marko Bela (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Liderul CNMT, Laszlo Tokes, a declarat, joi, că se va întâlni, vineri, la Târgu Mureş, cu liderul UDMR, Marko Bela, pentru a relua negocierile privind colaborarea politică între formaţiunile comunităţii maghiare din România, pentru o mai bună reprezentare a acesteia.

"Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania a vrut o colaborare între forţele politice maghiare încă din 2007. Deşi, din păcate, aceste eforturi nu au avut succes până acum, intrăm într-o nouă rundă de negocieri", a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, Toro T. Tibor, consilier al europarlamentarului.

Toro a explicat că negocierile sunt iniţiate în perspectiva alegerilor europarlamentare din acest an şi pe fondul "eşecului UDMR la alegerile parlamentare din toamnă", când "200.000 de maghiari nu s-au dus la vot sau au votat cu alte partide".

Toro a spus că aceste date privind prezenţa cetăţenilor maghiari la vot nu coincid cu statistica pe care o prezintă UDMR.

"Sperăm însă că vom putea găsi puncte comune", a completat acesta.

Laszlo Tokes a mai spus că va negocia şi cu celelalte organizaţii din România care l-au sprijinit în precedentele alegeri europarlamentare.

Decizia lui Tokes de a relua negocierile cu UDMR vine şi pe fondul unei discuţii pe care acesta a purtat-o, miercuri, cu preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo.

"La invitaţia dumnealui, am efectuat o vizită la biroul prezidenţial. Am discutat cu acesta situaţia politică din România de după alegerile recente, respectiv situaţia maghiarilor din România şi a maghiarilor de peste hotare", a rezumat Tokes discuţiile avute.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, declara, la începutul lunii ianuarie, că reprezentanţii Uniunii au fost "dezamăgiţi din punct de vedere moral" de către europarlamentarul Laszlo Tokes, iar acesta trebuia să dea explicaţii pentru conduita din campanie, când a atacat Uniunea.

Marko spunea că Tokes, în pofida discuţiilor pentru o eventuală colaborare, s-a plasat din nou, în timpul ultimei campanii electorale, împotriva UDMR.

În ultima campanie electorală, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), episcopul reformat Laszlo Tokes, calificase drept "pedofilie politică" metodele de campanie ale UDMR, susţinând că se face propagandă electorală în şcoli în favoarea Uniunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici