Lăzăroiu la Gândul Live: Nu-l văd pe Victor Ponta premier după alegeri. Geoană ar fi mai bun

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat, marţi seară, la gandul.live, că nu îl vede pe Victor Ponta premier şi după alegerile din 9 decembrie, el explicând că, potrivit Constituţiei, şeful statului poate desemna o altă persoană din USL.

1046 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu la Gândul Live: Nu-l văd pe Victor Ponta premier după alegeri. Geoană ar fi mai bun

DEZBATERE GÂNDUL LIVE - Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu despre discuţia de mâine dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta

"Eu nu-l văd pe Victor Ponta premier. Din cauza problemelor pe care şi le-a creat singur. Ştiind şi atmosfera din PSD, pot să dau ca 100% sigur acest lucru. Poţi să-l pui premier, dar patru ani nu va avea nicio uşă deschisă la Bruxelles. Nici socialiştii nu sunt încântaţi de plagiatul lui. Şi ei îşi dau seama că e o povară ca imagine", a spus Lăzăroiu la Gândul live.

Consilierul prezidenţial consideră că şeful statului "are foarte multe motive" să nu desemneze premier persoana livrată de USL pe 10 decembrie, chiar dacă alianţa câştigă majoritatea.

"Îi dau dreptate lui Dan Voiculescu: «Constituţia nu-l obligă pe preşedinte să desemneze persoana pe care noi o servim». Asta a spus. E ceva, înseamnă că au citit Constituţia. A spus că are dreptul să numească pe altcineva. Litera Constituţiei asta e: partidul care a câştigat majoritatea. USL e o alianţă, nu-i un partid. Am mai avut povestea asta o dată, cu Iohannis. Una e consultarea, a doua e desemnarea. Desemnarea e atributul preşedintelui. Trebuie să ţină cont de rezultatul alegerilor, dar desemnarea o face preşedintele. Consultările alea nu sunt imperative. Nu vine o majoritate, spune că «Ţi-l dăm pe senatorul Voicu, altfel te suspendăm»", a afirmat Lăzăroiu.

În scenariul avansat de Lăzăroiu, Traian Băsescu şi reprezentanţi ai PSD pot avea aceleaşi puncte de vedere.

"E posibil ca într-o discuţie între preşedinte şi oameni din PSD să rezulte că au aceleaşi puncte de vedere. Că domnul Ponta are problema plagiatului - în occident e fatal acest schelet din dulap - şi credibilitatea făcută praf. Vine Liviu Dragnea, Miron Mitrea, vor şi ei, Mircea Geoană. Nu cred că majorităţile stau într-o persoană", a spus Lăzăroiu adăugând că această discuţie nu s-a consumat încă, dar "poate să aibă loc atunci, la consultări".

Întrebat dacă a identificat în tabăra PSD un alt premier cu care social-democraţii ar putea veni la Cotroceni, Lăzăroiu a răspuns că o variantă mai bună decât Ponta ar putea fi chiar şi Mircea Geoană care, deşi "a făcut greşeli", nu are problemele de credibilitate ale lui Victor Ponta.

"Vom fi surprinşi cât de uşor se va crea o majoritate" după alegeri, în ciuda ameninţărilor cu suspendarea avansate înaintea campaniei electorale, a mai spus Lăzăroiu.

Calculele sale arată că în viitorul Parlament "va fi foarte fragmentat", s-ar forma şapte grupuri ale partidelor din care majorităţile se pot reconfigura. PPDD n-ar intra însă în calcul pentru guvernare, spune Lăzăroiu, care sugerează o majoritate PSD-PDL.

"Cred că majoritatea cea mai stabilă este majoritatea formată din partide cât mai mari şi cât mai puţine. Eu m-aş feri să fac o coaliţie la guvernare cu PPDD. Este întruchiparea populismului. Dan Diaconescu îi bate pe toţi. Creezi o masă de nemulţumiţi care poate ieşi în stradă. Nemulţumirea ar fi destul de mare", a adăugat consilierul prezidenţial.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice! 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici