Lăzăroiu şi Baconschi, audiaţi marţi la Comisia de muncă a Camerei

Ministrul Muncii şi ministrul de Externe, Sebastian Lăzăroiu şi, respectiv, Teodor Baconschi, vor fi audiaţi, marţi, în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, pe tema restricţiilor de pe piaţa muncii impuse de Spania românilor, a anunţat, luni, preşedintele comisiei, Victor Paul Dobre.

152 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu şi Baconschi, audiaţi marţi la Comisia de muncă a Camerei

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Dobre a spus că audierile vor începe la ora 14.00.

Ministerul Muncii susţinea în 19 august că există trei situaţii neclare legate de restricţiile impuse pe piaţa muncii din Spania pentru români şi că acestea ar putea duce la abuzuri, precizând că s-au cerut lămuriri la Ministerul spaniol al Muncii.

Prima situaţie este cea a copiilor familiilor de români care au împlinit de curând vârsta de 18 ani şi vor să se angajeze.

O altă situaţie neclară este cea a studenţilor români din Spania care îşi caută un loc de muncă.

A treia situaţie este cea a românilor autonomi, în special cei care lucrează în construcţii sau agricultură şi care îşi plătesc singuri toate cotizaţiile la stat.

Comisia Europeană a adoptat în 11 august decizia prin care aprobă solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă, până la data de 31 decembrie 2012.

Totuşi, Comisia Europeană precizează că nu Madridul, ci Bruxelles-ul va decide când se va ridica restricţia.

Rata şomajului a fost de 21% în luna iunie în Spania, fiind cea mai mare înregistrată vreodată într-o ţară din zona euro de la introducerea monedei unice, în 1999. Şomajul în rândul tinerilor se ridică la 45 de procente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici