Legea care reglementează fondurile pentru pensii ocupaţionale, promulgată de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care prevede organizarea şi funcţionarea fondurilor pentru pensiile ocupaţionale precum şi stabilirea schemei de pensii ocupaţionale. Acest tip de pensie vine în completarea celorlalte tipuri acordate de sistemul de pensii din România.

802 afișări
Imaginea articolului Legea care reglementează fondurile pentru pensii ocupaţionale, promulgată de Iohannis

Legea care reglementează fondurile pentru pensii ocupaţionale, promulgată de Iohannis

"Prin elaborarea cadrului legislativ pentru organizarea şi funcţionarea fondurilor de pensii ocupaţionale se creează premisele pentru obţinerea unei pensii ocupaţionale, suplimentară, distinctă şi în completarea tipurilor de pensii acordate în cadrul sistemelor de pensii din România. Prin prezentul proiect de lege se stabilesc elementele necesare înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora. Componenta de pensii ocupaţionale este prevăzută a fi facultativă", potrivit legii promulgate de şeful statului.

Astfel, potrivit actului normativ, iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat în timp ce schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care doreşte şi are capacitatea financiară să ofere angajaţilor săi astfel de beneficii.

La un astfel de fond de pensii pot participa angajaţii unuia sau ai mai multor angajatori, iar toate informaţiile privind schema de pensii ocupaţionale trebuie furnizate de către angajator, mai arată legea promulgată luni.

În cazul în care un angajator decide să stabilească o schemă de pensii ocupaţionale, acesta are obligaţia să ofere schema tuturor angajaţilor şi să vireze contribuţii. Angajatorul poate însă stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi, pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale.

„Totodată, se creează premisele pentru asigurarea unei surse suplimentare de venit din pensii şi se doreşte stimularea şi cultivarea spiritului de economisire pentru bătrâneţe al fiecărui cetăţean”, se mai arată în expunerea de motive a actului normativ.

Deputatul PSD Adrian Solomon şi preşedinte al comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor a explicat că prin adoptarea acestui proiect este deschisă calea abrogării pensiilor speciale.

"Am reuşit azi să transpunem o directivă europeană care din 2016 se tot dorea a fi transformată în lege în România. Pensiile ocupaţionale deschid, astfel, şi calea rezolvării aşa-numitelor pensii speciale, pentru că o serie întreagă de categorii de profesii vor putea, prin implicarea angajatorilor, de acum încolo, să creeze o schemă de pensii facultative, prin care să suplinească acele beneficii pe care statul sau orice alt angajator şi le asumă printr-un contract implicit sau printr-un contract explicit", a subliniat Adrian Solomon.

Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa legislativă, decizional, pe 11 decembrie 2019.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici