Legea de aprobare a retragerii trupelor din Irak, semnată de Alexandru Pereş (PDL)

Proiectul de lege de aprobare a Ordonanţei privind ratificarea Memorandumului despre retragerea trupelor româneşti din Irak a fost semnat, la Senat, de vicepreşedintele instituţiei, Alexandru Pereş (PDL), pentru preşedintele acestui for legislativ.

23 afișări
Imaginea articolului Legea de aprobare a retragerii trupelor din Irak, semnată de Alexandru Pereş (PDL)

Legea de aprobare a retragerii trupelor din Irak, semnată de Alexandru Pereş (PDL) (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă are un singur articol: "Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 2 din 5 februarie 2009 pentru pentru ratificarea Memorandumului de înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Irak, semnat la Bagdad, la 26 ianuarie 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 74, din 9 februarie 2009".

După articol, se menţionează că "acest proiect de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 29 aprilie 2009, cu respectarea prevederilor articolului 76 aliniatul (2) din Constituţia României, republicată".

Documentul este semnat "p. Preşedintele Senatului - Alexandru Pereş".

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, că va solicita oficial în şedinţa conducerii coaliţiei de marţi modificarea Protocolului de guvernare, în sensul eliminării prevederii legale prin care preşedintele Senatului este şi vicepreşedinte al CSAT.

Geoană a spus că le va solicita marţi liderilor PDL modificarea Protocolului cu PSD, în sensul eliminării prevederii care face din preşedintele Senatului şi vicepreşedintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Geoană a negat, întrebat de jurnalişti, că ar fi semnat, într-o şedinţă a CSAT, memorandumul prin care se aproba retragerea trupelor militare din Irak. El a spus că la şedinţa CSAT respectivă a fost doar adus în discuţie memorandumul semnat între Guvernul român şi cel irakian, în care Parlamentul irakian solicita prelungirea până pe 31 iulie a staţionării militarilor români.

Liderul PSD a mai declarat că preşedintele Traian Băsescu a anunţat retragerea din Irak "la o dată specifică" fără a se fi consultat în prealabil cu CSAT, liderul PSD menţionând că la nivelul Parlamentului se va anunţa, săptămâna viitoare, o anchetă în legătură cu acest subiect.

CSAT a aprobat, în ianuarie 2009, Memorandumul de Înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Irak, iar Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă nr. 2, din 5 februarie 2009, care a ratificat memorandumul dintre cele doua state. Ordonanţa a fost aprobată de Parlament prin Legea nr. 179 din 12 mai 2009, iar Legea a fost promulgată prin decretul nr. 804 al preşedintelui, din data de 12 mai 2009. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial al României (nr.335) în data de 20 mai 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici