Legile propuse de parlamentari să aibă prioritate pe ordinea de zi a Camerelor

Comisia prezidenţială de analiză a regimului politic şi constituţional din România recomandă reglementarea principiului potrivit căruia propunerile legislative iniţiate de membrii Parlamentului să fie înscrise pe ordinea de zi a Camerelor la paritate cu iniţiativele legislative ale Guvernului.

118 afișări
Imaginea articolului Legile propuse de parlamentari să aibă prioritate pe ordinea de zi a Camerelor

Legile propuse de parlamentari să aibă prioritate pe ordinea de zi a Camerelor

Propunerilor legislative ale cetăţenilor li se va acorda prioritate pe ordinea de zi a Camerelor, subliniază raportul. În aşa fel tentaţia Guvernului de a iniţia din ce în ce mai multe proiecte de legi va fi cu siguranţă temperată, arată documentul, prezentat, miercuri, la Palatul Cotroceni.

"Majoritatea proiectelor de lege care sunt abordate de Parlament reprezintă rezultatul exercitării iniţiativei legislative de către guvern. În general propunerile legislative ale parlamentarilor sau cetăţenilor nu devin legi din cauza inflaţiei de proiecte, de acte normative pe care Guvernul le trimite pentru dezbatere Parlamentului şi care acoperă un număr foarte larg de problematici. În faţa inflaţiei în continuă creştere de proiecte de legi iniţiate de guvern, deputaţii şi senatorii nu sunt stimulaţi a face propuneri legislative. Astfel s-a creat în cadrul regimului politic un cerc vicios: din cauza numărului foarte mare de proiecte de legi ale guvernului trimise în Parlament, propunerile parlamentarilor sunt respinse din cauza asemănării lor cu aceste proiecte, iar în urma acestor respingeri susccesive, deputaţii şi senatorii depun din ce în ce mai puţine iniţiative legislative", argumentează autorii raportului.

Ei adaugă că acest fapt a dus la reducerea rolului de unică autoritate legiuitoare al Parlamentului, principiu constituţional garantat de art. 61, care prevede că "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării".

"Nu există un remediu unic pentru a arăta Parlamentului supremaţia legislativă. Pot exista însă soluţii punctuale. Una dintre aceste soluţii pe care comisia le are în vedere se referă la stabilirea ordinii de zi a celor două Camere. În prezent acesta este reglementată prin norme care fac parte din regulamentele Camerei Deputaţilor şi Senatului, proiectele de legi şi propunerile legislative înscriindu-se pe ordinea de zi fără a se acorda o prioritate niciuneia dintre aceste categorii", consemnează raportul citat.

Citeşte şi

Băsescu: Este necesară regândirea dispoziţiilor constituţionale privind CSM

Băsescu: Dizolvarea Parlamentului, un ultim recurs pentru încheierea crizelor

Băsescu ar prefera un regim semiprezidenţial

Parlamentul să fie dizolvat dacă preşedintele suspendat e reconfirmat la referendum

Geoană: Statul român este reflecţia unui spirit extrem de politizat

Boc: Reforma constituţională trebuie să conducă şi la regândirea sistemului de privilegii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici