Leonard Orban: Balanţa sumelor primite şi vărsate până în iunie 2011 din bugetul UE este pozitivă

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că pentru perioada 1 ianuarie2007-30 iunie 2011, diferenţa dintre fondurile pe care le-a primit România de la UE şi sumele pe care le-a vărsat la bugetul Uniunii este favorabilă ţării noastre la peste 4, 9 miliarde de euro.

199 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban: Balanţa sumelor primite şi vărsate până în iunie 2011 din bugetul UE este pozitivă

Leonard Orban: Balanţa sumelor primite şi vărsate până în iunie 2011 din bugetul UE este pozitivă (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"De la începutul lui ianuarie 2007 şi până la sfârşitul lunii iunie 2011, balanţa - deci diferenţa dintre fondurile pe care le-a primit România şi sumele pe care le-a vărsat la bugetul UE - este favorabilă la peste 4, 9 miliarde de euro. În nici un caz România nu este un contributor net la bugetul UE şi în ciuda gradului scăzut de absorbţie în ceea ce priveşte politica de coeziune - 3,7% astăzi - balanţa este pozitivă. Probabil azi e peste 5 miliarde de euro", a explicat Leonard Orban.

Comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a explicat la rândul său, că balanţa netă între sumele atrase de la UE şi contribuţia României la bugetul UE este într-adevăr pozitivă "în principal pe baza a ceea ce se atrage pe cei doi piloni ai agriculturii".

"Contrar cu ceea ce aud la Bruxelles, este o balanţă pozitivă, dar nu datorită atragerii fondurilor de coeziune, ci prin raportarea la toate plăţile livrate de la Bruxelles. Cred că balanţa pozitivă nu este datorită utilizării fondurilor din coeziune ci datorită fondurilor care vin în România pentru fermieri, prin intermediul plăţilor directe şi a fondurilor de dezvoltare rurală care au crescut anul acesta", a spus Lewandowski.

El a adăugat că speră ca în următorii ani această balanţă pozitivă să fie construită nu numai pe transferuri de plăţi directe în agricultură, ci pe coeziune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici