Lider PES: Sunt mulţumit de reluarea dialogului cu preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă

Sergei Stanişev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES), a declarat, marţi, că este mulţumit de reluarea dialogului cu premierul Viorica Dăncilă, în calitatea sa de preşedinte interimar al PSD, după ce PES a îngheţat relaţiile cu social-democraţii din România la începutul lui aprilie.

1293 afișări
Imaginea articolului Lider PES: Sunt mulţumit de reluarea dialogului cu preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă

Liderul PES: Sunt mulţumit de reluarea dialogului cu preşedintele interimar PSD Viorica Dăncilă

“Astăzi (marţi-n.red.) am fost mulţumit de reluarea dialogului cu Viorica Dăncilă, în calitatea ei de prim-ministru al României şi noul preşedinte interimar al PSD, ca urmare a deciziei PES de a îngheţa relaţiile cu PSD la începutul lunii aprilie", a transmis Sergei Stanişev, preşedintele Partidului Socialiştilor şi Democraţilor Europeni, potrivit unui comunicat emis de PES.

Potrivit comunicatului, la întâlnirea de marţi cu premierul Dăncilă, social-democraţii europeni au reafirmat că statul de drept în România nu poate fi compromis.

Sergei Stanişev a afirmat că primele semne ale dialogului dintre şeful guvernului de la Bucureşti cu Executivul european sunt pozitive.

"Aşa cum familia noastră politică a enunţat constant în mod clar, angajamentul constructiv cu Comisia Europeană este esenţial. Primele semne sunt pozitive şi aşteptăm cu nerăbdare o relaţie de lucru reînnoită între Guvernul României şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans pentru a adresa îngrijorările privind statul de drept", potrivit sursei citate.

Stanişev a spus că relaţia dintre PES şi PSD este pe agenda următoarei reuniuni a conducerii grupării europene, moment în care social-democraţii europeni vor lua în considerare următorii paşi.

"Aşa cum a fost anunţat, relaţia PES cu PSD este pe agenda următoarei reuniuni a preşedinţiei, iar atunci vom acorda timpul necesar pentru a analiza progresul iniţial pozitiv făcut de noua conducere PSD şi să luăm în considerare următorii paşi”, a spus acesta, conform comunicării.

Conducerea grupării europene a social-democraţilor se va reuni pe 27 iunie.

După întrevederea de marţi dintre premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, respectiv Frans Timmermans, Executivul de la Bruxelles a emis un comunicat de presă conţinând acelaşi mesaj, în engleză, cu cel emis prin comunicat de Guvernul României. Potrivit comunicatelor, Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans au salutat abordarea europeană a prim-ministrului Viorica Dăncilă şi sprijinul Guvernului României pentru proiectul european, precum şi dorinţa de a continua colaborarea strânsă cu Comisia Europeană.

"Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au salutat angajamentul Guvernului României de a nu avansa reformele controversate din sistemul judiciar şi reluarea imediată a dialogului în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, cu scopul de a înregistra progrese în reformele din sistemul judiciar şi în lupta împotriva corupţiei. Cei doi oficiali au reconfirmat angajamentul Comisiei Europene de a lucra în strânsă cooperare cu autorităţile române pentru a găsi soluţii în privinţa aspectelor legate de statul de drept şi pentru a relua progresele în cadrul MCV”, mai arată comunicatul Guvernului, remis MEDIAFAX.

În martie, după o întâlnire la Palatul Victoria dintre Viorica Dăncilă şi Frans Timmermans, premierul României a declarat că discuţiile au fost constructive, în timp ce Timmermans a afirmat că de când a publicat raportul MCV nu a văzut niciun progres.

Pe 13 mai, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare autorităţilor române în care avertizează cu un mecanism mai dur decât Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), dacă modificările aduse codurilor penale intră in vigoare.

Pe 10 aprilie, Serghei Stanişev a afirmat că PES va lua în calcul îngheţarea relaţiilor cu PSD până la discutarea statutului de membru al PES în iunie, dacă Guvernul nu clarifică angajamentul pentru statul de drept şi dacă nu va urma recomandărilor CE.

Taguri:
stanisev,
dăncilă,
pes

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici