Liderii de grup au discutat cu Anastase despre independenţi, fără a se ajunge la un acord

Liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor s-au întâlnit joi cu preşedintele Camerei, Roberta Anastase, pentru a discuta pe tema constituirii grupului de independenţi, fără a se ajunge însă la un acord.

17 afișări
Imaginea articolului Liderii de grup au discutat cu Anastase despre independenţi, fără a se ajunge la un acord

Liderii de grup au discutat cu Anastase despre independenţi, fără a se ajunge la un acord (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Liderul grupului parlamentar al PSD, Mircea Duşa, a declarat după întâlnire că PSD nu poate accepta "anumite pretenţii" privind constituirea grupului de independenţi, deoarece încalcă prevederile Regulamentului, Constituţia şi votul dat de electorat.

El a arătat că deputaţii independenţi doresc să fie reprezentaţi legal în Comitetul liderilor de grup, care stabileşte ordinea de zi a plenului, iar "acest lucru nu este posibil", deoarece "electoratul nu a mandatat un grup de independenţi constituit în timpul desfăşurării activităţii Camerei".

"Electoratul este cel care a trimis deputaţii şi senatorii în Parlament şi configuraţia politică, aşa cum este în interpretarea Curţii Constituţionale, păstrează proporţia de la începutul constituirii Camerei. În aceste condiţii, sigur că vom mai discuta, probabil, şi luni acest subiect, dar în condiţiile în care se respectă Constituţia, deciziile Curţii Constituţionale, Regulamentul Camerei şi, mai ales, votul dat de electorat", a spus Mircea Duşa.

La rândul său, liderul deputaţilor independenţi, Eugen Nicolicea, a declarat că opoziţia doreşte amânarea constituirii grupului independenţilor.

"A fost o discuţie pentru a amâna o situaţie care nu e normală, adică cine este minoritar în plen poate fi majoritar în Biroul Permanent. Scopul opoziţiei a fost să se mai amâne puţin", a explicat Nicolicea referindu-se la faptul că opoziţia deţine majoritatea în Biroul Permanent şi este în minoritate în plen.

Eugen Nicolicea a arătat că liderul independenţilor trebuie să facă parte cu drept de vot din Comitetul liderilor care stabileşte ordinea de zi a plenului, afirmând că prevederea din Regulament potrivit căreia liderul de grup votează conform configuraţiei iniţiale stabilită în urma alegerilor este "neconstituţională, chiar prostească".

"Există un reprezentant în comitetul liderilor, eu sunt, situaţia este doar că e o prevedere în Regulament, după părerea lor bună, după părerea mea neconstituţională şi chiar prostească, şi anume că liderul votează conform configuraţiei iniţiale. Înseamnă că eu votez pentru sau contra cu ponderea zero", a explicat Nicolicea.

El a mai spus că există o propunere de modificare a Regulamentului pentru a înlocui referirea la ponderea politică iniţială cu ponderea politică, iar această propunere a trecut de comisia de regulament şi se află în Biroul Permanent în care opoziţia are majoritate. "Şi opoziţia a decis să se mai discute dacă realitatea există", a arătat Nicolicea, adăugând că, dacă opoziţia nu va dori să supună aprobării plenului această propunere de modificare a Regulamentului, se va adresa direct plenului.

Nicolicea a mai spus că nu a solicitat locuri în Biroul permanent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici