Liderii partidelor parlamentare discută joi pe tema Codului Fiscal pentru a lua o decizie politică

Liderii PSD, UNPR, PNL, UDMR şi ALDE se vor întâlni, joi, pentru a lua o decizie politică în privinţa Codului Fiscal, după ce sesiunea parlamentară extraordinară prevăzută pentru discutarea cererii de reexaminare a Codului, formulată de preşedintele Klaus Iohannis, a fost anulată, la propunerea PSD.

207 afișări
Imaginea articolului Liderii partidelor parlamentare discută joi pe tema Codului Fiscal pentru a lua o decizie politică

Liderii partidelor parlamentare discută joi pe tema Codului Fiscal pentru a lua o decizie politică (Imagine: Shutterstock)

Întâlnirea se va desfăşura la ora 10.00, la Palatul Parlamentului, şi are loc în contextul în care reprezentaţii partidelor politice au avut săptămână trecută o consultare tehnică, la care a participat şi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovci şi în cadrul căreia cei mai mulţi au fost de acord cu un pact tehnic privind o cotă de TVA de 20%, în loc de 19% şi amânarea eliminării accizelor la alcool şi carburanţi.

Deşi acordul tehnic urma să stea la baza unei decizii privind cererea de reexaminare a Codului Fiscal, în cadrul sesiunii parlamentare extraordinare, preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, însă, luni, după prima şedinţă a coaliţiei guvernamentale, că partidele din coaliţie doresc o întâlnire politică, la nivelul preşedinţilor de partide, pe tema cererii de reexaminare a Codului Fiscal făcută de preşedintele României, considerând că nu sunt suficiente consultările tehnice.

Sesiunea parlamentară extrordinară a fost anulată, modificarea Codului urmând să fie făcută în sesiunea normală care începe la 1 septembrie.

"Este important să avem întâlnirea joi, Codul Fiscal nu este o joacă, este una dintre cele mai importante legi. Noi am considerat în coaliţie, să ne luăm câteva zile să ne uităm pe cifre şi să luăm o decizie în cunoştinţă de cauză", a mai explicat Dragnea, decizia de amânare a discutării Codului Fiscal în Parlament.

În legătură cu întâlnirea tehnică între reprezentanţii partidelor, Dragnea a spus că ministrul Teodorovici a avut un singur mandat, acela de a asculta opiniile şi a furniza datele tehnice, arătând că aceasta a greşit dacă a anunţat că ar exista consens pe tema Codului Fiscal.

Toţi liderii partidelor au fost de acord cu o întâlnire politică. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că a răspuns favorabil solicitării liderului PSD Liviu Dragnea pentru întâlnirea politică de joi pe Codul fiscal pentru că se suprapune pe dorinţa PNL, adăugând că remarcă cu "satisfacţie" că, pentru prima dată, Coaliţia de guvernare se disociază de "heirupismul" lui Ponta.

Ea a precizat că PNL va pune problema “uşor altfel”, la această întâlnire politică, şi anume că legi votate în unanimitate de Parlament, cum este cea privind pactul fiscal, nu au fost respectate prin prevederile noului Cod Fiscal şi va susţine că este important să se ajungă la o formulă care să ţină dincolo de alegerile de anul viitor. Gorghiu a susţinut că discuţia de joi va fi una "fluidă" şi că nu se va opune dacă va fi nevoie de consultarea BNR sau a Consiliului Fiscal.

Şi preşedintele UNPR Gabriel Oprea a spus, luni, că este normal ca după întâlnirea tehnică a reprezentanţilor partidelor să urmeze discuţii la nivelul liderilor, arătând că şi copreşedinţii PNL au susţinut acest lucru.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că discuţiile politice pe marginea Codului Fiscal reprezintă o soluţie mai bună decât respingerea cererii de reexaminare în Parlament, deoarece PSD nu şi-a asumat politic înţelegerea tehnică, dar trebuie să vină şi cu argumente care să motiveze acest fapt.

"Important este să nu dăm un mesaj de tergiversare către mediul de afaceri, către cetăţeni, către partenerii noştri financiari, să nu dăm un mesaj că, de fapt, nu ştim ce vrem să facem, ăsta ar fi un mesaj de o oarecare instabilitate guvernamentală, politică, ceea ce nu este bine", a spus Kelemen.

În schimb, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE, a criticat cererea de reexaminare a Codului fiscal, considerând că este "o situaţie inedită din punct de vedere procedural", întrucât "în mod normal solicitările preşedintelui trebuie să fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care preşedintele le consideră a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul”.

Premierul Victor Ponta nu va participa la discuţiile de joi. După anularea sesiunii parlamentare extraordinare, el a susţinut că nu îl deranjează amânarea Codului Fiscal, că şi-a făcut treaba şi nu şi-a schimbat părerea în privinţa Codului Fiscal, susţinând o cotă TVA de 20%, pentru care ar fi avut şi acordul preşedintelui Klaus Iohannis, cu care a avut o întrevedere, săptămâna trecută.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, în 17 iulie, proiectul noului Cod fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici