Liderii politici comentează alegerea lui Adrian Năstase la şefia CN al PSD

Liderii politici comentează rezultatul alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, în urma căruia Adrian Năstase a revenit în prim-planul politicii româneşti.

1 afișare
Imaginea articolului Liderii politici comentează alegerea lui Adrian Năstase la şefia CN al PSD

Liderii politici comentează alegerea lui Adrian Năstase la şefia CN al PSD (Sursa: Mediafax Foto)

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, consideră că abia după alegerea lui Adrian Năstase ca preşedinte al Consiliului Naţional al PSD încep problemele grave pentru Mircea Geoană, care va fi "debarcat" din funcţia de preşedinte al partidului.  Liderul PRM a declarat, pentru MEDIAFAX, că victoria lui Năstase era previzibilă, mai ales că "a beneficiat de sprijinul lui Ion Iliescu". "Un elementar simţ de fair-play mă face să îl felicit pentru acest succes, dar şi să îi transmit că, dacă nici de data aceasta nu mă ascultă, cariera sa politică se va termina definitiv", a spus Vadim Tudor.

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, consideră că alegerea lui Năstase este o consecinţă a faptului că Geoană şi PSD nu au găsit metoda "de a reveni". "Se vede că Geoană şi PSD nu au găsit în acestă perioadă metoda de a reveni. Probabil că s-au gândit că echipa ce a lăsat echipa la 38 la sută trebuie să revină", a declarat Kelemen pentru MEDIAFAX. Pe de altă parte, el a precizat că e treaba fiecărui partid cum îşi gestionează resursele umane şi resursele interne. "E treaba PSD cine şi pe ce poziţie consideră că trebuie să fie", a menţionat liderul Uniunii.

Vicepreşedintele PNL, Norica Nicolai, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că prin alegerea lui Năstase, PSD "a renunţat să mai creadă în dosarele DNA-ului lui Traian Băsescu şi a dat un privilegiu prezumţiei de nevinovăţie pentru Adrian Năstase".  "A fost o decizie care din punctul meu de vedere confirmă că un anumit gen de politică a încetat, că PSD, care în 2006 îi cerea prin vocile unor lideri, excluderea din partid, a renunţat să mai creadă în dosarele DNA-ului lui Traian Băsescu şi a dat un privilegiu prezumţiei de nevinovăţie pentru Adrian Năstase", a declarat Norica Nicolai. Vicepreşedintele PNL a precizat că “liderul de necontestat al PSD este Ion Iliescu, care în Consiliul Naţional a dat cele mai clare mesaje de stânga pe care acest partid le-a dat în ultimii ani de Opoziţie".

"Discuţia de astăzi din Consiliul Naţional al PSD relansează stânga politică", a apreciat Norica Nicolai. Ea a mai declarat că, ascultând discursurile celorlalţi lideri de marcă ai PSD, la Consiliul Naţional, poate spune cu siguranţă "că acest priect al alegerilor anticipate, menit să îl salveze pe Mircea Geoană la şefia PSD este un proiect ratat".

Întrebată cum va colabora PNL cu un PSD în conducerea căruia se află şi Adrian Năstase, Norica Nicolai a spus: "Această colaborare nu există decât din punct de vedere parlamentar, atunci când votăm împreună unele legi în care şi noi şi ei credem. Nu există o colaborare politică certă".

PC îl felicită pe Adrian Năstase şi consideră că alegerea acestuia în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD demostrează că valoarea politică a lui Năstase i-a făcut pe social-democraţi să depăşească "povestea erodată a dosarelor sale", a declarat purtătorul de cuvânt Bogdan Ciucă. În opinia sa, "povestea cu dosarele cu termopane" i-a fost instrumentată lui Adrian Năstase de către adversarii politici şi a devenit "folclor" având în vedere că aceste dosare nu au mai înaintat."A fost o greşeală şi a adversarilor politici, că l-au şi victimizat puţin pe Adrian Năstase", a mai adăugat Bogdan Ciucă.

Liderul PC a arătat că, în aceste condiţii, Adrian Năstase a simţit nevoia să facă un pas în faţă, iar colegii săi de partid au simţit că trebuie să strângă rândurile. "PSD a strâns rândurile şi le urez succes, colegii din PSD s-au gândit în ce formulă au avut rezultatele cele mai bune şi, având în vedere că se apropie campania electorală, au simţit că este nevoie, pe lângă tinereţea lui Mircea Geoană, şi de sprijinul politic al lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea", a comentat Ciucă.

Vicepreşedintele PDL, Valeriu Stoica, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că prin votul dat în Consiliul Naţional al PSD, "Adrian Năstase se întoarce, este reîncărcat pentru o nouă bătălie, iar Mircea Geoană are mari probleme din acest punct de vedere".  "În general, nu sunt în măsură să fac aprecieri cu privire la ceea ce se întâmplă în alt partid. Totuşi, aici este simptomatică alegerea lui Adrian Năstase pentru raportul de forţe din interiorul PSD. Practic, rezultă că Adrian Năstase se întoarce, este reîncărcat pentru o nouă bătălie, iar Mircea Geoană are mari probleme din acest punct de vedere", a declarat Valeriu Stoica, despre alegerea lui Adrian Năstase în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional.

Vicepreşedintele PDL a mai arătat că "nu este treaba PDL să fie preocupat de ceea ce se întâmplă în PSD", iar alegătorii vor fi aceia care vor decide dacă prin această revenire a lui Adrian Năstase, PSD are de câştigat sau nu". "În orice caz, reforma pe care Mircea Geoană a primis-o în PSD nu a fost înfăptuită", a conchis Stoica.

Fostul premier Adrian Năstase a fost ales, vineri, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, cu 418 voturi, în faţa lui Dan Mircea Popescu, pentru care au votat 202 delegaţi, iar 28 de voturi au fost anulate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici