Lucrări încheiate la Senat, fără vot la legea carantinei/ MJ: Marcel Ciolacu face afirmaţii false. Proiectul a fost avizat/ Ciolacu: Votul nu se va da în absenţa premierului şi a ministrului Sănătăţii

  • Comisia juridică a Senatului a reluat, luni după-amiază, dezbaterile la proiectul iniţiat de Guvern privind carantina şi izolarea, fără însă a finaliza raportul.
  • Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus, luni, că proiectul de lege ce vizează carantina şi izolarea nu va fi votat în Parlament până când premierul şi ministrul Sănătăţii nu vor veni „să lămurească toate aspectele în discuţie în acest moment”.
  • MJ şi Guvernul i-au răspuns lui Ciolacu că face afirmaţii false, legate de lipsa avizului şi a invitaţiei transmise lui Orban şi ministrului Tătaru.
3725 afișări
Imaginea articolului Lucrări încheiate la Senat, fără vot la legea carantinei/ MJ: Marcel Ciolacu face afirmaţii false. Proiectul a fost avizat/ Ciolacu: Votul nu se va da în absenţa premierului şi a ministrului Sănătăţii

Lucrări încheiate la Senat, fără vot la legea carantinei/ MJ: Marcel Ciolacu face afirmaţii false. Proiectul a fost avizat/ Ciolacu: Votul nu se va da în absenţa premierului şi a ministrului Sănătăţii

UPDATE 18.15 Lucrările Comisiei Juridice din Senat s-au încheiat fără raport la proiectul carantinei şi izolării. Amânarea a fost generată de depunerea altor amendamente. Comisia îşi va relua activitatea marţi dimineaţa. 

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a afirmat luni, la dezbateri, că PSD are un amendament care presupune internarea doar a persoanelor care pot transmite boala, iar asta înseamnă că toată lumea intră in spital. El a adăugat că nu este înţeles termenul „asimptomatic”, care înseamnă că o persoană le poate infecta pe altele, însă la ea nu se manifestă sau nu se vede boala. Acesta a mai spus că, în cazul în care „asimptomaticul stă acasă, trebuie să aibă nişte reguli foarte clare”.

„În amendamentul PSD îi băgaţi pe toţi la spital pentru că asimptomaticii transmit în continuare boala. Văd neînţelegerea termenului asimptomatic. Asimptomatic înseamnă că îi infectează pe alţii dar la el nu se vede boala”, a afirmat Raed Arafat luni în Comisia juridică a Senatului.

 

UPDATE 16.30 Dezbaterile la proiect s-au reluat. Comisia juridică a Senatului lucrează acum la proiectul Guvernului, în prezenţa secretarului de stat Raed Arafat şi a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, prin video call. Comisia va înainta raportul plenului, care se va reuni pentru a da votul asupra legii. Înainte de a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de preşedintele Iohannis.

 

 

UPDATE 16.00 MJ: Marcel Ciolacu face afirmaţii false. Proiectul privind carantina a fost avizat de Min. Justiţiei.

Proiectul de lege ce vizează carantina şi izolarea a fost avizat favorabil de către Ministerul Justiţiei (MJ), transmite, luni, MJ, care cataloghează afirmaţiile liderului interimar al PSD, Marcel Ciolacu, drept „false”.

„Având în vedere afirmaţiile false făcute în spaţiul public de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, preşedinte interimar al PSD, referitoare la presupusa absenţă a avizului Ministerului Justiţiei asupra proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, facem următoarele precizări: Proiectul de lege adoptat de Guvern în şedinţa din 6 iulie a.c. a fost avizat favorabil de către Ministerul Justiţiei, observaţiile formulate fiind preluate în textul proiectului de act normativ. Proiectul de lege a fost înaintat în aceeaşi zi Camerei Deputaţilor, în procedură de urgenţă, ca primă cameră sesizată, fiind adoptat în plen în data de 9 iulie a.c. fără a fi invocate aspectele menţionate astăzi de Marcel Ciolacu”, potrivit unei precizări de presă transmisă de MJ.

Conform sursei citate, liderii PSD folosesc „pretexte” pentru a tergiversa adoptarea „unei legi esenţiale şi urgente în combaterea răspândirii virusului”.

Anterior, tot în cursul zilei de luni, Guvernul a transmis o altă precizare de presă, în care afirma că nici primul ministru şi nici miniştrii Sănătăţii şi Justiţiei nu au fost invitaţi în mod oficial să participe la dezbaterile legate de Legea carantinei şi izolării.

„Având în vedere afirmaţiile false făcute în spaţiul public, precizăm faptul că nu a fost înaintată premierului Ludovic Orban, şi nici miniştrilor din Cabinet, invitaţia de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care priveşte carantina şi izolarea. Menţionăm faptul că atât premierul, cât şi miniştrii Sănătăţii şi Justiţiei, au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului ori de câte ori sunt invitaţi sau solicitaţi în mod oficial”, a transmis, anterior, Executivul

Reacţiile Guvernului şi a Ministerului Justiţiei vin după ce, luni, liderul interimar al PSD a spus că proiectul de lege ce vizează carantina şi izolarea nu va fi votat în Parlament până când premierul şi ministrul Sănătăţii nu vor veni „să lămurească toate aspectele în discuţie în acest moment”.

„Este pentru a doua oară când PNL şi Guvernul Orban au lăsat România într-un vid legislativ. Nu ştiu cât mai putem suporta astfel de greşeli majore, nu neapărat faţă de clasa politică, cât faţă de români. Este nepermis să stăm de o lună de zile şi să aşteptăm în ultimul moment să venim cu o lege la Parlament, când lucrurile erau foarte clare. Restrângerile de drepturi nu se pot face decât prin Parlament. Legea înaintată de Guvernul Orban este o lege proastă. (...) O să continuăm la Senat dezbaterile, atât cu CSM-ul, cât şi cu organizaţiile care luptă pentru drepturi şi libertăţi. (...) Nu se va vota legea în Senat până când primul-ministru şi ministrul Sănătăţii nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuţie în acest moment”, a spus Marcel Ciolacu.

Conform sursei citate, singura persoană care a susţinut până acum acest proiect de lege a fost şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

„Nu au venit în faţa parlamentarilor nici premierul, nici ministrul Sănătăţii, nici ministrul Justiţiei. Cu alte cuvinte, nu a veniti niciun om politic din PNL să susţină această lege, domnul Raed Arafat nefiind un membru de partid, nici PNL, nici PSD. Pur şi simplu domnia sa a venit şi ne-a prezentat punctul de vedere ca specialist, fără să îngrădim drepturile şi libertăţile”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Liderul interimar al PSD a punctat că legea nu are avizul Ministerului Justiţiei.

Guvernul a transmis însă că Senatul nu au fost trimis invitaţii premierului şi ministrilor pentru a fi prezenţi la dezbatere.

„Având în vedere afirmaţiile false făcute în spaţiul public, precizăm faptul că nu a fost înaintată premierului Ludovic Orban, şi nici miniştrilor din Cabinet, invitaţia de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care priveşte carantina şi izolarea. 

Menţionăm faptul că atât premierul, cât şi miniştrii Sănătăţii şi Justiţiei, au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului ori de câte ori sunt invitaţi sau solicitaţi în mod oficial”, precizează reprezentanţii Guvernului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ciolacu,
lege,
carantină

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici