Liviu Dragnea, despre legea offshore: Problema se pune cât de repede se deduc investiţiile

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, despre amendarea legii offshore în Senat, că problema se pune dacă investiţiile se deduc „într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă” şi că acest lucru nu va avea „nicio influenţă” asupra sumelor pe care statul român le va câştiga.

202 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea, despre legea offshore: Problema se pune cât de repede se deduc investiţiile

Liviu Dragnea, despre legea offshore: Problema se pune cât de repede se deduc investiţiile

„La Camera Deputaţilor s-au introdus amendamente, astă vară, prin care s-a prevăzut în plus faţă de Senat un impozit pe venitul suplimentar care poate merge până la 13,2 miliarde de dolari. De asemenea, 50% din producţia de gaze să fie tranzacţionate pe bursa din România. Aceste două lucruri au rămas neschimbate. Statul român va avea aceleaşi beneficii majore, anume 50% din producţia de gaze care se va tranzacţiona pe piaţa din România, şi impozitul pe venitul suplimentar care vine în plus faţă de redevenţă”, a declarat, luni, la Parlament, liderul PSD Liviu Dragnea, întrebat despre amendamentele aduse în Senat legii offhore.

Acesta a precizat că statul român va păstra „aceleaşi beneficii”.

„Tot astă vară am spus că trebuie să corelăm prevederile din lege cu anexa, şi anume să explicăm mecanismul de deducere a investiţiilor, deducere cu care este de acord toată lumea, pentru că este firesc. Şi problema se pune dacă investiţiile se deduc într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă, neavând nicio influenţă asupra sumelor pe care statul român le va câştiga datorită legii respective. Asta este, de fapt, toată discuţia, şi anume dacă se pune limita de 60% din venit până la care se poate deduce investiţia în perioada de referinţă respectivă, lună, an şi aşa mai departe, sau 60% din impozitul pe venitul suplimentar. Şi într-un fel şi altul, discutăm de aceeaşi sumă care de deduce, şi de aceeaşi sumă care rămâne la statul român. Deci nu se modifică nimic faţă de ceea ce am spus astă vară”, a menţionat Dragnea.

Liderul PSD a adăugat că „nu se îngheaţă fiscalitatea generală”, ci doar regimul fiscal pentru offshore, respectiv „redevenţa respectivă şi impozitul pe venitul suplimentar”.

Dragnea a menţionat că reprezentanţi ai ANRM au avut discuţii cu unii senatori pe tema legii offhore, cărora le-ar fi spus că statul român ar urma „să dea bani la investitori”.

„Au venit la Senat, am înţeles, săptămâna trecută, sau la unii senatori, spunându-le că amendamentele de la Senat vor face statul român să dea bani la investitori, or eu la astfel de discuţii nu particip”, a conchis preşedintele PSD.

Preşedintele Comisiei pentru energie a Senatului, Marin Gheorghe, a declarat luni, că statul va câştiga mai puţin bani pe timpul exploatărilor din Marea Neagră, companiile petroliere dorind stabilitate, însă „per total” banii câştigaţi de statul român vor fi aceeaşi.

„Varianta pe care am primit-o de la Camera Deputaţilor, în momentul în care vorbeam de investiţiile făcute, nu lua în considerare şi investiţiile iniţiale pe care le-a făcut firma respectivă. Ea lua în considerare doar investişiile care se făceau într-o perioadă determinată. Modificarea a fost făcută pentru ca să li se recunoască totuşi în aceste cheltuieli pe care le-a făcut, asfel încât ele să poată să deducă. Am mers pe ideea să recunoaştem investiţiile. Per total, chiar dacă la început statul s-ar putea să câştige mai puţin pe perioada în care ei îşi iau înapoi banii pe care i-au investit în perimetrul respectiv, îşi amortizează investiţia, după aceea deja banii vor fi mult mai mulţi. Per total banii sunt tot ăia pe care îi câştigăm noi, la volumul de gaze care va fi scos din perimetru. Le-am avut mai demult în vedere. Ne dorim ca ei să înceapă să lucreze din noiembrie încolo. Eu v-am spus care este realitatea, noi nu vom pierde niciun venit”, a declarat preşedintele Comisiei de energie, Marin Gheorghe.

Comisia de energie şi Comisia economică s-au reunit luni, într-o şedinţă comună, pentru a dezbate legea offshore, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare. Cererea de reexaminare a fost respinsă, iar proiectul de lege a fost adoptat cu mai multe amendamente, cu 11 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi 3 abţineri.

Legea offshore a fost modificată luni în favoarea companiilor petroliere. Unul dintre amendamente prevede că pe durata acordurilor petroliere sunt îngheţate taxele şi redevenţele companiilor, neputând fi mărite, astfel că modificarea aduse stabilitate companiilor petroliere, primind garanţia că taxele şi impozitele nu vor fi mărite. O altă modificare se referă la triplarea deducerilor pe investiţii a companiilor.

Printre modificările adoptate se numără şi amendamentul privind titularii de acorduri petroliere.

Un alt amendament prevede: „ANMR şi titularii de acorduri petroliere pot încheia acte adiţionale la acordurile petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi pentru a reflecta la nivelul contractual prevederile art. 18, 19, 20 (indice 1) diin prezenta lege.” Amendamentul propus de Marin Gheorghe şi Şerban Nicolae PSD, a fost admis cu 11 voturi pentru şi patru abţineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici