Ludovic Orban: Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii legat de epidemia de coronavirus

Premierul Ludovic Orban va susţine joi de la ora 10.00 o declaraţie de presă în sistem de videoconferinţă. Declaraţiile vor fi transmise live pe pagina de Facebook a Guvernului şi pe canalul oficial de Youtube.

7962 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban: Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii legat de epidemia de coronavirus

Premierul Ludovic Orban va susţine o declaraţie de presă la ora 10:00

- Am incheiat sedinta de guvern la 3 dimineata, de aceea nu am organizat un breafing.

- Am adoptat o HG prin care am suplimentat bugetul MS cu 42 de milioane pentru sustinerea centrelor de carantina, prin DSP-uri, am reglementat norme metodologice privind decontarea cheltuielilor.
 
- Am suplimentat bugetul MAI cu 100 de milioane, pentru a putea asigura achizitiile necesare pentru Politie, Politia de Frontiera, DSU su Jandarmerie.
 
- Am asigurat capital pentru Unifarm, pentru a fi mai eficienta.
 
- Am luat niste masuri pe care le consideram absolut necesare in situatia in care ne gasim, pentru a sustine angajatii si angajatorii care sunt afecatati de epidemie.
 
Printre ele sunt:
 
- Prin OUG majoram plafonul de garantare pentru IMM-uri, in prima faza cu 5 mld, suntem pregatiti sa il majoram cu inca 5 mld. Garantam credite pentru investitii si capital de lucru Dobanda este subventionata 100%, garantia functioneaza pt 90% din credite in cazul celor de pana intr-un milion (...).
 
- Asiguram rambursarea TVA pana in limita de 9 mld pentru a asigura fluxuri de capital.
 
- La rectificarea bugetara vom asigura cresterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale.
 
- O alta masura foarte importanta este aceea de a asigura plata somajului tehnic a angajatilor din bugetul MMuncii, prin ANOFM, prin bugetul de somaj. Foarte multe companii sunt afectate direct si nu au veniturile necesare pentru a asigura plata angajatilor si exista riscul ca ei sa fie trimisi in somaj, dati afara. Platim 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
 
- Avem doua categorii de angajator: Prima e cea afectata direct de masuri restrictive dispuse de autoritati (hoteluri, restaurante, cafenele, spectacol). Angajatii vor beneficia de plata cu 75%. A doua categorie - companiile care nu au fost afectate direct de masuri restrictive, ci de diferite consecinte ale epidemiei. In acest caz, companiile vor trebui sa depuna o declaratie pe proprie raspundere si conditia de acordare e sa le fi scazut veniturile, cifra de afaceri, cu cel putin 25%.
 
- Am luat decizia de a sustine plata somajului tehnic din cauza contextului. Daca sustineam plata salariului, am fi instituit obligatia angajatilor de a se duce la munca, de a intra in contact cu ceilalti.
 
- Am luat o măsură importantă în Codul Penal - am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii legat de epidemia de Coronavirus.
 
- Am majorat pedepsele pentru cine nu respectă carantina, măsurile impuse de autorităţi - li se va întocmi dosar penal.
 
- Nu în ultimul rând, e introdusă o nouă infracţiune - omisiunea de a da date. În cazul în care în cursul unei anchete cineva nu dă date încercând să protejeze pe unul sau altul se consideră omisiune. Şi în această situaţie se poate constitui dosar penal. 
 
- Cea mai mare parte a românilor respectă legea, tocmai de aceea am decis să înăsprim pedepsele, pentru a-i proteja. 
 
- Solicit companiilor să ia măsuri pentru protejarea angajaţilor.
 
- De la început am urmărit fiecare evoluţie şi am luat măsuri graduale. Păstrăm mobilizarea şi suntem pregătiţi să luăm orice măsuri pentru a proteja sănătatea cetăţenilor.
 
- Am găsit DSP-urile în moarte clinică. Am dispus angajarea de personal, fie rezidenţi, fie medici din reţeaua şcolară. Am crescut şi creştem numărul de epidemiologi.
 
- Am solicitat MAI să ia măsuri, dacă e necesar inclusiv prin echipe mobile de jandarmi care să se deplaseze şi să verifice cum decurge izolarea la domiciliu. Să se ia toate măsurile care se impun, inclusiv măsuri drastice.
 
- Pregătirea spitalelor reprezintă un alt obiectiv major.
 
- Avem contracte semnate, au început să vină produse - încet-încet preluăm în fabricaţie de companii româneşti, produse care sunt foarte cerute. Folosim penuria care a existat pentru anumite produse pentru a dezvolta capacităţi de producţie în România şi susţinem companiile.
 
- Închei prin a vă îndemna din nou la calm, vă cer din nou să vă informaţi doar din ce transmit autorităţile. Abundenţa fake news-urilor crează o stare care nu e potrivită. Nu vă lăsaţi pradă informaţiilor transmise vădit cu rea intenţie care nu au alt scop decât să inducă panică. Vom lua măsuri când identificăm astfel de surse. 
 
- Guvernul e într-o colaborare constantă cu preşedintele României şi luăm cele mai bune decizii.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
orban,
declaraţii,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici