Macron: Dreptul la avort va intra în Constituţia franceză din 2024

Emmanuel Macron a promis să înscrie dreptul femeii la avort în Constituţia franceză până anul viitor.

340 afișări
Imaginea articolului Macron: Dreptul la avort va intra în Constituţia franceză din 2024

Sursa foto: MediafaxFoto

Preşedintele francez a declarat duminică că guvernul său va înainta un proiect de text celei mai înalte instanţe administrative din Franţa în cursul săptămânii viitoare, cu scopul de a face constituţional dreptul la avort până la sfârşitul anului.

"În 2024, dreptul femeilor de a alege avortul va deveni ireversibil", a scris el pe reţelele de socializare.

Anunţul urmează unei promisiuni făcute de Macron pe 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii, când a scris pe Twitter ca răspuns la anularea drepturilor la avort în SUA: "Un mesaj universal de solidaritate pentru toate femeile care astăzi văd acest drept încălcat: Franţa va grava în Constituţia sa libertatea femeilor de a recurge la avort".

Rezoluţia a fost susţinută cu o majoritate covârşitoare în adunarea naţională în noiembrie anul trecut, înainte de a fi adoptată în Senat în februarie, în ciuda opoziţiei partidelor de dreapta, care au susţinut că dreptul la avort al Franţei nu este în pericol.

Revizuirea constituţiei franceze este un proces laborios care necesită fie un referendum, fie aprobarea a cel puţin trei cincimi din ambele camere ale parlamentului.

Pentru a evita un referendum, guvernul şi-a prezentat propriul proiect de lege, mai degrabă decât unul provenit din rândul legislatorilor, ceea ce înseamnă că Macron poate convoca un congres special al ambelor camere. Astfel de congrese se reunesc la Palatul Versailles.

Avortul în Franţa a fost legalizat în 1975 şi, de atunci, mai multe legi adoptate au avut ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de avort, în special prin protejarea sănătăţii şi a anonimatului femeilor, precum şi prin reducerea sarcinii financiare a procedurii.

Un sondaj de opinie realizat anul trecut a arătat că 89% dintre respondenţi au dorit ca dreptul la avort să fie mai bine protejat de Constituţie.

Anticipând finalul procesului, ministrul pentru egalitatea de gen, Bérangère Couillard, a declarat pe X: "Este o victorie pentru toate femeile şi un simbol puternic trimis către alte ţări din lume unde drepturile noastre pierd teren".

Potrivit cifrelor guvernamentale, anul trecut au fost efectuate 234.000 de avorturi în Franţa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici