Mădălin Voicu: Băsescu şi Guvernul să reacţioneze la măsurile cu nuanţă nazistă ale Franţei

Deputatul PSD Mădălin Voicu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că măsurile anunţate de Franţa în privinţa minorităţii rome au o uşoară nuanţă nazistă şi xenofobă, el solicitând preşedintelui Traian Băsescu, Guvernului şi forurile politice din România să reacţioneze.

59 afișări
Imaginea articolului Mădălin Voicu: Băsescu şi Guvernul să reacţioneze la măsurile cu nuanţă nazistă ale Franţei

Mădălin Voicu: Băsescu şi Guvernul să reacţioneze la măsurile cu nuanţă nazistă ale Franţei (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

"Eu atrag atenţia în primul rând ca cetăţean român, în al doilea rând ca membru al PSD şi în al treilea rând ca unul dintre cei ce conduc destinele acestei etnii în România, că astfel de atitudini nu pot fi tolerate şi aştept imediat ca Guvernul şi preşedintele şi forurile politice din România să aibă o reacţie", a spus Mădălin Voicu.

El a arătat că Franţa, în mod explicit, pe lângă Italia, care, în timp, a avut şi ea anumite reacţii "ciudate", recidivează şi demonstrează că nu a învăţat care sunt regulile UE, mai ales în domeniul circulaţiei libere şi al migraţiei.

"Înţeleg că domnul Sarkozy, care în Franţa este un minoritar, împreună cu domnul Lellouche, încearcă să ne demonstreze că în ţara lor hipernaţionalismul de multe ori frizează absurdul şi are chiar nuanţe rasiste, dar asta nu îi scuză cu nimic de faptul că uită, nu ştiu dacă cu bună ştiinţă sau nu, că libera circulaţie în spaţiul european, în statele membre UE, şi infracţiunile comise de diferite persoane nu au etnie", a adăugat Mădălin Voicu.

El a subliniat că infractorul nu are etnie, că infracţiunea este constatată la faţa locului, iar persoanele care au comis o infracţiune, indiferent de origine, sunt judecate şi pedepsite la locul faptei.

"Nu-şi pot permite francezii pentru că, vezi Doamne, sunt o ţară mai cu moţ, să trimită persoane considerate infractoare în ţările de origine când, normal, ar trebui, cu drepturile care revin fiecărui cetăţean european de a circula, să le pedepsească acolo unde au săvârşit infracţiunea. Ce înseamnă că îi urci în avion şi să îi trimiţi acasă? Mi se pare uşor cu nuanţă nazistă, xenofobă", a spus Mădălin Voicu.

El a precizat că le cere preşedintelui Traian Băsescu şi Guvernului român să reacţioneze la măsurile anunţate de Franţa, întrucât îl consideră pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi, "neputincios" şi "fără coloană vertebrală".

"Domul Baconschi este neputincicios şi nici nu cred că, aşa cum îl cunosc eu - umil şi o persoană fără coloană vertebrală -, va avea vreo atitudine vizavi de declaraţiile lui Sarkozy şi ale lui Lellouche", a spus Mădălin Voicu.

Secretarul de stat francez Pierre Lellouche a declarat, într-un interviu acordat RFI, că Franţa are rezerve în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen, el susţinând că problematica romilor ar trebui să reprezinte o condiţie pentru aderarea la Schengen.

Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a promis, miercuri, în urma unei reuniuni la Palatul Elysee, că romii care comit delicte vor fi repatriaţi "aproape imediat" spre România şi Bulgaria, relatează AFP.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a convocat pentru miercuri o reuniune specială controversată la Palatul Elysee, pentru a examina "problemele puse de comportamentul unora" dintre romi şi nomazi, după violenţele petrecute în urmă cu circa zece zile într-o localitate din centrul Franţei, când o jandarmerie a fost atacată şi mai multe daune au fost produse, în urma morţii unui tânăr rom, ucis de un jandarm în timpul unei urmăriri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici