MAE a luat notă cu preocupare de reducerea spaţiului pentru emisiunile în română la Radio Ucraina

Ministerul de Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că a luat notă cu preocupare de faptul că la 29 ianuarie a fost redus spaţiul pentru emisiunile în limba română la Radio Ucraina Internaţional şi a fost schimbată frecvenţa de difuzare.

132 afișări
Imaginea articolului MAE a luat notă cu preocupare de reducerea spaţiului pentru emisiunile în română la Radio Ucraina

MAE a luat notă cu preocupare de reducerea spaţiului pentru emisiunile în română la Radio Ucraina

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu preocupare de faptul că, din 29 ianuarie 2014, din dispoziţia directorului general al Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei a fost suspendată difuzarea pe frecvenţa de unde medii a emisiunilor în limba română ale postului de radio Ucraina-Internaţional. Conform precizărilor directorului general al Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei, decizia ar fi fost luată din raţiuni financiare, bugetul pentru acest an al instituţiei ucrainene evocate fiind diminuat comparativ cu anul 2013", se arată în răspunsul MAE.

Conform informaţiilor de care dispune MAE la acest moment, "emisiunea în limba română nu ar fi fost retrasă ca atare din grila de programe Radio Ucraina Internaţional, ci diminuată ca timp şi transmisă prin alte mijloace, alternative difuzării pe unde medii – va fi transmisă exclusiv prin intermediul Internetului şi al satelitului Astra 4A, numai 2 ore pe zi, ceea ce ar echivala cu o reducere de aproximativ 60%".

Ministerul român al Afacerilor Externe, inclusiv prin intermediul misiunilor sale diplomatice la Kiev şi Cernăuţi, urmăreşte îndeaproape evoluţiile în acest caz, respectiv obţinerea de detalii clarificatoare din partea reprezentanţilor conducerii Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei.

În condiţiile în care reprezentanţii conducerii Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei au indicat posibilitatea revenirii la situaţia dinainte de această decizie de îndată ce vor fi identificate soluţii pentru remedierea cauzei ce a generat-o, MAE român îşi exprimă speranţa cu privire la o astfel de finalitate în viitorul apropiat.

Ministerul de Externe precizează că "rămâne angajat în vederea unei documentări temeinice asupra situaţiei şi va acţiona în funcţie de clarificările şi evoluţiile ulterioare în acest dosar".

România şi Ucraina au la dispoziţie un mecanism de protejare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale proprii din cele două ţări: Comisia Mixtă Interguvernamentală privind minorităţile naţionale. Potrivit MAE, partea română a făcut demersuri repetate pentru reluarea activităţii Comisiei, existând acordul de principiu al părţii ucrainene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici