MAE: Cioroianu şi D'Alema au discutat într-un climat "deschis şi amical"

Miniştrii de Externe român şi italian, Adrian Cioroianu şi, respectiv, Massimo D'Alema, au avut, miercuri, la Roma, o întrevedere "într-un climat deschis şi amical", în spiritul relaţiilor tradiţionale de prietenie dintre cele două ţări, informează MAE român.

2 afișări
Imaginea articolului MAE: Cioroianu şi D'Alema au discutat într-un climat "deschis şi amical"

MAE: Cioroianu şi D'Alema au discutat într-un climat "deschis şi amical"

Conform unui comunicat al MAE remis, joi, agenţiei MEDIAFAX, discuţiile s-au axat pe cooperarea la nivelul celor două Ministere ale Afacerilor Externe, în vederea soluţionării problemelor legate de prezenţa numeroasei comunităţi de români din Italia.

"Întrevederea a avut loc într-un climat deschis şi amical, în spiritul relaţiilor tradiţionale de prietenie dintre România şi Italia şi a cooperării excelente la nivel politic şi economic", precizează sursa citată.

Cei doi miniştri au convenit să coopereze îndeaproape, în vederea identificării soluţiilor optime pentru integrarea cetăţenilor români din Italia.

Ministrul român de Externe a menţionat contribuţia pozitivă a comunităţii româneşti la dezvoltarea economico-socială a Italiei şi a arătat că elemente izolate de infracţionalitate nu trebuie să afecteze marea majoritate a românilor care trăiesc şi muncesc cinstit în Italia.

În continuare, a menţionat măsurile concrete din Planul adoptat de Guvernul român, a căror aplicare revine Ministerului de Externe, cu accent pe asistenţă consulară şi comunicare publică.

Ministrul D’Alema a arătat, la rândul său, că măsurile recent adoptate de Guvernul italian vizează exclusiv cazuri individuale de persoane care încalcă ordinea publică, nefiind îndreptate împotriva unor grupuri sau comunităţi, se arată în comunicat.

De asemenea, Massimo D'Alema a dezavuat orice formă de manifestare xenofobă la adresa cetăţenilor români stabiliţi în Italia.

Întrevederea a prilejuit, totodată, o trecere în revistă a agendei bilaterale, în pregătirea vizitei ministrului italian de externe la Bucureşti, în perioada imediat următoare, ocazie cu care va fi semnată Declaraţia comună a miniştrilor afacerilor externe ai României şi Republicii Italiene asupra parteneriatului strategic consolidat româno-italian.

Întrevederea celor doi miniştrii a avut loc în contextuil vizitei efectuate miercuri de premierul Călin Popescu Tăriceanu la Roma.

Premierul Tăriceanu şi omologul său italian, Romano Prodi, au transmis, miercuri, conducerii Uniunii Europene o scrisoare comună în care solicită sprijin, inclusiv financiar, pentru integrarea socială a cetăţenilor români din Italia, în special a celor de origine romă, şi au convenit constituirea unui grup comun de lucru pe problematica romilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici