MAE: Eventuala angajare a României în Ciad, comunicată la nivel UE sub rezerva aprobării politice

Eventuala angajare a României în Ciad a fost comunicată la nivelul UE, sub rezerva aprobării ulterioare la nivel politic intern, a comunicat, joi, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul Afacerilor Externe.

1 afișare
Imaginea articolului MAE: Eventuala angajare a României în Ciad, comunicată la nivel UE sub rezerva aprobării politice

MAE: Eventuala angajare a României în Ciad, comunicată la nivel UE sub rezerva aprobării politice

"Procesul decizional privind eventuala participare a României la misiunea UE EUFOR în estul Ciadului şi în Republica Centrafricană este în curs, cu respectarea deplină a etapelor instituţionale prevăzute de legislaţia în vigoare. Ca atare, eventuala angajare a ţării noastre în această operaţie a fost comunicată la nivel UE sub rezerva aprobării ulterioare la nivel politic intern", precizează MAE.

În evaluarea MAE, eventuala participare a României ar contribui la consolidarea poziţiei ţării noastre în domeniul Politica Europeană de Securitate şi Apărare (PESA), prin asumarea rolului activ şi responsabil pe care îl implică statutul de a şaptea ţară ca mărime şi populaţie din cadrul UE.

Ministerul de Externe reaminteşte că decizia privind operaţiunea militară din estul Ciadului şi Republica Centrafricană a fost luată de UE pe 28 ianuarie, în conformitate cu mandatul specificat de Rezoluţia 1778 din 2007 a Consiliului de Securitate al ONU, iar durata operaţiunii este de 12 luni.

"Operaţia vizează zonele celor două state care sunt limitrofe provinciei Darfur (Sudan)" şi "nu are nici o legătură cu recentele evoluţii din Ciad (de altfel, capitala N’Djamena se află la extremitatea sud-vestică a Ciadului, în timp ce zona de dislocare a forţelor UE ar urma să fie estul ţării)", menţionează Ministerul de Externe.

MAE subliniază de asemenea că "misiunea forţelor UE nu este a se implica în conflictul din Ciad şi din Darfur, ci de a contribui la protecţia refugiaţilor din Darfur şi a persoanelor strămutate, acordarea de asistenţă umanitară, etc.".

Misiunea, ale cărei principii de bază sunt explicit cele ale independenţei, imparţialităţii şi neutralităţii, se desfăşoară pe baza consimţământului şi cu consultarea guvernelor din Ciad şi republica Centrafricană, fiind asigurată coordonarea permanentă cu ONU, susţine MAE.

Misiunea este parte a unui efort de amploare al UE destinat sprijinirii şi acordării de asistenţă refugiaţilor şi persoanelor dislocate de pe teritoriile Ciadului şi R. Centrafricane, precum şi reconstrucţiei şi reabilitării zonelor de origine ale acestor categorii de populaţie.

Misiunea UE va dispune de un personal cifrat la aproximativ 3.700 de oameni, precizează Ministerul de Externe, adăugând că misiunea are o importanţă deosebită pentru UE, fiind din multe puncte de vedere o premieră - de exemplu, este misiunea cu participarea cea mai numeroasă din punctul de vedere al reprezentării statelor membre.

MAE precizează de asemenea că "operaţia va fi condusă de generalul-locotenent irlandez Patrick Nash, iar statul major al operaţiei se va afla în Franţa, al Mont Valerien". Ea se va afla sub responsabilitatea Consiliului UE, iar Comitetul politic şi de securitate al UE va exercita controlul politic şi va furniza direcţionarea strategică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici