MAE răspunde ONU în cazul acuzaţiilor legate de secretul de stat

Legislaţia în materia protecţiei informaţiilor clasificate oferă garanţii juridice pentru respectarea drepturilor fundamentale şi prevenirea utilizării abuzive, a precizat MAE pentru MEDIAFAX, după difuzarea unui raport ONU care acuză România că a abuzat de prevederile legate de secretul de stat.

17 afișări
Imaginea articolului MAE răspunde ONU în cazul acuzaţiilor legate de secretul de stat

MAE răspunde ONU în cazul acuzaţiilor legate de secretul de stat

De asemenea, MAE a anunţat, joi, că va informa ONU în privinţa acestui punct de vedere.

Poziţia exprimată de MAE vine după ce cotidianul The Guardian a scris că un raport ONU acuză România, alături de Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Polonia şi Macedonia, că a ascuns "acte ilegale faţă de organismele de supraveghere sau autorităţile judiciare", folosind "prevederile secretului de stat".

Conform ediţiei online a cotidianului The Independent, raportul acuză România, Marea Britanie, Germania, Italia şi Polonia că folosesc legile menite să protejeze securitatea naţională pentru a "ascuns acte ilegale faţă de organismele de supraveghere sau autorităţile judiciare, sau pentru a se proteja de critici, (situaţii) stânjenitoare şi - cel mai important - de responsabilitate".

MAE a precizat, joi, la solicitarea MEDIAFAX că a luat notă de raportul elaborat de Raportorul Special al ONU pentru promovarea şi protecţia drepturilor omului în cadrul luptei împotriva terorismului, adăugând că documentul a fost elaborat în baza mandatului conferit raportorului de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, vizând examinarea conformităţii legislaţiilor şi practicilor naţionale din domeniul luptei împotriva terorismului cu dispoziţiile documentelor internaţionale în materia drepturilor omului.

Referirile la România vizează exclusiv problematica prevederilor legale privind secretul de stat, subliniază MAE.

"În opinia MAE, legislaţia română în materia protecţiei informaţiilor clasificate oferă garanţiile juridice pentru respectarea drepturilor fundamentale şi prevenirea utilizării abuzive. Astfel, articolul 24 paragraful 5 al Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate stipulează că: «Se interzice clasificarea ca secrete de stat a informaţiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informaţiile de interes public, restrângerii ilegale a exerciţiului unor drepturi ale persoanei ale vreunei persoane sau lezării altor interese legitime»", explică Ministerul de Externe.

De asemenea, Ministerul precizează că România va prezenta punctul său de vedere în dialogul cu raportorul ONU.

Citeşte şi:

România, acuzată de ONU că ascunde acte ilegale în spatele secretului de stat

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici