MAE: Un diplomat de la Ambasada Rusiei, declarat persona non grata; are 48 de ore pentru a pleca

Un diplomat din cadrul ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, cu grad de secretar I, a fost declarat persona non grata şi urmează să fie expulzat, a anunţat MAE, aceasta fiind o măsură luată după o măsură similară adoptată în cazul unui diplomat român la Moscova.

140 afișări
Imaginea articolului MAE: Un diplomat de la Ambasada Rusiei, declarat persona non grata; are 48 de ore pentru a pleca

MAE: Un diplomat de la Ambasada Rusiei, declarat persona non grata; are 48 de ore pentru a pleca (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

MAE reaminteşte, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că a luat notă cu regret de faptul că, printr-o comunicare oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse transmisă marţi, diplomatul român Gabriel Grecu, secretar I în cadrul Ambasadei României la Moscova, a fost declarat persona non grata, solicitându-se părăsirea de către acesta a teritoriului Federaţiei Ruse în termen de 48 de ore.

Diplomatul român se va întoarce în România în termenul precizat, explică MAE.

Ministerul adaugă că, faţă de această situaţie, a transmis marţi părţii ruse decizia autorităţilor române privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, cu rang diplomatic echivalent (secretar I), solicitându-se, totodată, părăsirea de către acesta a teritoriului României în termen de 48 de ore.

Potrivit site-ului ambasadei Federaţiei Ruse în România, există în cadrul misiunii diplomatice un număr de cinci diplomaţi cu grad de secretar I. Aceştia sunt Alexander Soshnikov, Igor Savin, Anatoly Akopov, Stanislav Spal şi Kirill Ershov.

Reprezentanţi ai ambasadei Rusiei la Bucureşti, contactaţi marţi seară de MEDIAFAX, au refuzat să precizeze numele diplomatului declarat persona non grata. Totuşi, surse diplomatice din cadrul ambasadei Rusiei au spus că o parte dintre cei ale căror nume apare pe site nu se mai află la post în România, încheindu-şi deja mandatul. Astfel, potrivit acestora, la post s-ar mai afla doar Alexander Soshnikov şi Anatoly Akopov. Dar, spun ei, între timp au venit alţi diplomaţi cu rang de secretar I, iar numele acestora au refuzat să îl facă public.

Anterior, MAE a condamnat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, "încălcarea gravă" de către autorităţile ruse a prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice prin reţinerea, luni, a unui diplomat român acreditat la Moscova, precum şi prin tratamentul "complet neadecvat" aplicat acestuia.

Ministerul preciza că a transmis această poziţie luni seară primului-colaborator al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, convocat de urgenţă la MAE. "Ambasada României la Moscova a comunicat aceeaşi poziţie, în cursul acestei zile, către MAE rus", se mai arată în comunicat.

Serviciul Federal de Securitate a anunţat, luni, că a reţinut în flagrant un agent de informaţii român, care lucra sub acoperire diplomatică la ambasada României în Rusia. Conform FSB, Gabriel Grecu, secretar I al ambasadei române, a fost reţinut în timp ce încerca să obţină informaţii militare secrete. "Ofiţerul Serviciului Român de Informaţii Externe Gabriel Grecu, care lucra la ambasada naţională sub acoperirea de secretar I la departamentul politic, a fost reţinut de FSB în timp ce încerca, în data de 16 august, să obţină informaţii secrete de apărare de la un cetăţean rus", a precizat FSB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici